Vodopad u selu Skakavac i utvrđenje Bihor grad godinama čekaju valorizaciju

 Vodopad u selu Skakavac i utvrđenje Bihor grad godinama čekaju valorizaciju

Mještani sela Skakavac, koje se nalazi na desetak kilometara od Berana, više puta su se obraćali nadležnim institucijama sa zahtjevom da se učine konkretni koraci na promociji prirodnih, turističkih i arheoloških vrijednosti ovog mjesta. Mještani Skakavca ističu da je nedopustivo da prirodni biser kakav je vodopada „Skakavac” i utvrđenje „Bihor grad“, koji se nalazi iznad sela, ne budu valorizovani na pravi način. Riječ je o prirodnom bogatstvu koje će, kako očekuju mještani , privući veliki broj turista i zaljubljenika u prirodu.

Foto: Portal Berane

„Vodopad „Skakavac” predstavlja pravu turističku atrakciju, jer nastaje od bistre vode koja dopire iz obližnjih pećina i koja se dalje niz sigu i stijene slijeva prema selu i uliva se u Lim. Iznad vodopada nalaze se tri pećine koje obiluju hodnicima i ukrasima. Cijeli doživljaj upotpunjuje raznovrsna šuma koja se prostire iznad i ispod vodopada. Ovaj lokalitet zavređuje punu pažnju nadležnih“, smatraju mještani .
Selo Skakavac broji tridesetak domaćinstava. Tu žive Tmušići, Tijanići, Šćekići, Boričići, Vojinovići i Raičevići. Oni ističu da je krajnje vrijeme da institucije , u saradnji s mještanima, preduzmu nešto da vodopad iznad njihovog sela dobije na značaju.

Foto: Portal Berane


„Iako je vodopad „Skakavac“ biser prirode ima dosta ljudi iz Crne Gore i s područja naše opštine koji uopšte nijesu čuli za njega. To znači da je krajnje vrijeme da oni koji su zaduženi za razvoj turizma na sjeveru Crne Gore urade neophodno kako bi se vodopad Skakavac uknjižio u turističke mape kao lokalitet od izuzetne važnosti „.

Foto: Portal Berane

Iznad Skakavca se prostire i brdo Gradina na kom se nalaze ostaci starog utvrđenja Bihor-grad. Radi se o još uvijek nedovoljno istraženom lokalitetu koje predstavlja pravi arheološki dragulj.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još