Ni posle pet godina ništa od zoološkog vrta

 Ni posle pet godina ništa od zoološkog vrta

Foto: DAN

Na lokaciji Luški lugovi, na desnoj obali Lima još prije pet godina najavljena je gradnja zoološkog vrta. Prema planovima to je trebalo da bude jedini takve vrste u Crnoj Gori. Do današnjih dana nije postavljen ni kamen temeljac za najavljeni zoološki vrt. To se nije desilo iako je rečeno da će se, u okviru zoološkog vrta, graditi i CITES centar kao mjesto predviđeno za trenutno držanje i brigu o napuštenim, bolesnim i povrijeđenim životinjama, koje nijesu u stanju da opstanu u divljini, kao i životinja koje su konfiskovane usled nelegalnog držanja u zarobljeništvu, nelegalne trgovine, uvoza, izvoza ili drugih razloga utvrđenim zakonom. Kasnije je isticano da će se taj projekat, u okviru programa Tehnička pomoć za projekte Dunavske regije, finansirati iz sredstava Evropske unije. Navođeno je da je partner na ovom projektu Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore koje, sredstvima opredijeljenim kapitalnim budžetom za 2016. godinu, podržava njegovu realizaciju.

Iz lokalne uprave ističu da nije tačno da se odustalo od realizacije ovog projekta i da će zoološki vrt, sigurno graditi na predviđenoj parceli površine od oko pet hektara. Kazali su da je na potezu država uz čiju pomoć treba da se pristupi izradi kompletne projektne dokumentacije.

„Crna Gora je u okviru evropskih integracija i potpisnica relevantnih međunarodnih propisa iz oblasti zaštite prirode. Jedna od obaveza na tom putu je i sprovođenje CITES Konvencije. To ulijeva nadu da će Berane dobiti obećani zoološki vrt sa pomenutim centrom, jer je to od izuzetnog značaja“, naglasili su iz lokalne uprave.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još