Klub Velika: Jednako osuđujemo sve zločine, ali prvo istražiti ove u svom dvorištu

 Klub Velika: Jednako osuđujemo sve zločine, ali prvo istražiti ove u svom dvorištu

Nevladina organizacija Klub Velika oglasila se danas, pošto je Demokratski front saopštio da će podnijeti Skupštini Crne Gore rezoluciju o genocidu u ovom selu, ističući da rade na tačnom i preciznom spisku svih žrtava. 

Kako je kazao član Kluba Gojko Knežević-dugogodišnji novinar, Klub ima stručni tim koji radi na utvrđivanju tačnog spiska i u selu Gornja Ržanica i ostalim selima u opštini Plav. 

„Do sada je provjerom utvrđeno da su 28. jula 1944. godine je za samo dva sata i 15 minuta na najmonstruozniji način ubijeno 521 osoba, a za oko 150 žrtava je u toku provjera“, naveo je on. 

Knežević je poručio poslaniku Bošnjačke stranke Ervinu Ibrahimoviću da je selo Velika u Crnoj Gori. 

„Klub Velika još od 70-godišnjice od ovog zločina zahtijeva da se utvrdi istina o zločinu SS divizija Princ Eugen i Skenderbeg, kao i koji su zločinci učestvovali u tom uništenju pravoslavnog življa i pod čijom komandom. Jednako osuđujući zločine prema svim narodima još jednom pozivamo nadležne da sve zločine nepristrasno i nenavijački istraže prvo u svom dvorištu. da ne bi bilo negiranja žrtava i vrijeđanje rana bilo kog naroda u plavskoj opštini i Crnoj Gori“, naveo je on. 

Podsjetimo, NVO Klub Velika je prije pet godina zvanično predao tadašnjoj Vladi Crne Gore inicijativu za utvrđivanje pune istine o genocidu, ali su ostali bez odgovora.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još