IJZ: Slike tokom vikenda ne daju optimizam, predano kažnjavati kršenje mjera

Slike koje smo vidjeli iz crnogorskih gradova za vrijeme vikenda ne daju nam razloga za optimizam, a kšenje mjera i nesankcionisanje takvog ponašanja sigurno dovodi do pogoršanja situacije, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ). 

Saopštenje IJZ prenosimo u cjelosti: 

Broj inficiranih osoba i preoptrećenost zdravstvenog sistema je pokazatelj alarmantnosti situacije sa koronavirusom u našoj državi. Zaključno sa jučerašnjim danom, trenutno u Crnoj Gori imamo 9.400 inficiranih osoba, a broj preminulih, od početka godine, iznosi 391.

Imajući u vidu izuzetno složenu situaciju i stepen ugroženosti zdravlja naših građana, Institut za javno zdravlje je predložio potpuno zatvaranje na period od tri do četiri sedmice. Sugerisani model bi doveo do smanjenja lokalne transmisije i pada broja novoinficiranih na dnevnom nivou.

Kako je riječ o pandemiji, tj. globalnom izazovu, koronavirus ne bi u potpunosti nestao, ali bi se broj inficiranih značajno umanjio. Na taj način bismo epidemiju stavili pod kontrolu, rasteretili zdravstveni sistem i stvorili uslove da se vremenom, uz ublažene mjere, vratimo regularnim aktivnostima i načinu života. 

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još