Specijalna olimpijada održana u Beranama

 Specijalna olimpijada održana u Beranama

Foto: Portal Berane

Specijalna olimpijada, sportska manifestacija koja okuplja djecu i omladinu sa invaliditetom, održana je danas po drugi put u Beranama. Učešće u Specijalnoj olimpijada čiji je moto “Zajedno – Berane 2020” uzele su osobe sa i bez intelektualnih smetnji, fudbaleri OFK “Berane” i ženskog fudbalskog kluba “Cveteks”. Uz finansijsku podršku Opštine Berane, a u organizaciji sportskog kluba „Specijalna olimpijada“ iz našeg grada, događaj se sastojao iz dva dijela – teorijskog i praktičnog.

Foto: Portal Berane

Predsjednik Crnogorskog saveza ,,Specijalna Olimpijada“ Aleksandar Vuksanović istakao je da organizacija na čijem je čelu postoji od 2009. godine i da je uzela učešće na brojnim takmičenjima.

„Sa velikim zadovoljstvom možemo konstatovati da ovakvi događaji ruše sve barijere i predrasude kada su u pitanju osobe sa intelektualnim smetnjama i njihovo uključivanje u društveni život. Stoga se ovđe još jednom iskreno zahvaljujemo svim učesnicima današnjeg događaja koji su i pored specificnih okolnosti izazvanih pandemijom Covid-a 19 uspjeli da organizuju ovaj događaj, poštujući sve mjere IJZ-a i prvenstveno vodeći računa o zdravstvenoj zaštiti svih učesnika”, kazao je on.

Ispred Opštine Berane prisutne je pozdravio Goran Folić – sekretar za sport, kulturu, omladinu i saradnju sa NVO. On je istakao da će sve aktivnosti Specijalne olipmpijade u budućnosti imati punu podršku Opštine Berane, posredstvom resornog sekretarijata na čijem se čelu nalazi. Podsjetio je da u Beranama trenutno ima 37 sportskih organizacija, koje broje 1300 djece i 450 aktivnih članova.

„Danas ćemo uručiti i članovima SK „Specijalna olimpijada“ potrebnu opremu kako bi nastavili sa svojim radom, u skladu sa praksom koju smo imali prethodnih godina sa ostalim sportskim kolektivima koji djeluju na teritoriji naše opštine„, kazao je Folić.

Sportske i fizičke aktivnosti od velikog su značaja za inkluziju pripadnika najosjetljivijeg dijela populacije. Organizovanje ovakvih aktivnosti dokaz su da zajednica podjednako brine o svim svojim članovima, smatra jedan od organizatora manifestacije SK Specijana olimpijada Berane, Sreten Lekić.

” Da bi djeca i omladina sa sametnjama u razvoju bila više uključena u društvene procese bitno je edukovati sve njene članove. Mi smo danas okupili bitne institucije u gradu, sporske kolektive i pojedince kako bi smo promovisali Sportski klub Specijalna olimpijada Berane i današnji događaj. Sport je jedan od načina da se sruše prepreke koje imaju osobe sa invaliditetom. Uspjeh u sportu i osjećaj ponosa jačaju samopouzdanje i pomažu djeci da savladaju sve izazove, fizičke i intelektualne, ” kazao je Lekić.

On je pozvao sve djevojčice i dječake da se pridruže sportskom klubu, da se zajedno druže, treniraju i takmiče se.

Na terenima Sportskog centra odigrana inkluzivna utakmica učesnika olimpijade i fudbalera i fudbalerki iz klubova OFK “Berane” i “Cveteks”. Učesnicima su uručene zahvalnice i prigodni pokloni.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još