Od škole streljaštva do evropskih medalja:Nemanjin put do uspjeha

 Od škole streljaštva do evropskih medalja:Nemanjin put do uspjeha

Streljaštvo predstavlja veoma atraktivan, dinamičan i sve popularniji sport, kod nas i u svijetu. To je sport kod koga do izražaja dolaze preciznost, smirenost, snaga i koordinacija pokreta takmičara. Za dvadesetogodišnjeg Nemanju Obradovića, studenta završne godine Policijske akademije u Danilovgradu i reprezentativca Crne Gore u streljaštvu, ovaj sport je način života. Nemanja ističe da se najljepše osjeća kada na velikim takmičenjima brani boje svoje države. Naglašava da je odgovornost tada velika, ali je osjećaj kada postignete dobar rezultat neopisiv.

Foto: Privatna arhiva


„Ljubav prema ovom sportu javila se još 2013. godine kada je Streljački savez opštine Berane organizovao „Školu streljaštva“, dok je većina naših drugova trenirala fudbal i košarku, nas nekoliko odlučili smo se za streljaštvo.Počeo sam da treniram u Streljačkom klubu „Donje Luge“ i ostao u istom klubu do danas“, kaže Nemanja.
Uslovi za bavljenjem ovim sportom u Beranama su jako dobri, pa Nemanja onima koji imaju želju da jednog dana budu učesnici neke Olimpijade ili nekog velikog evropskog takmičenja poručuje da budu strpljivi, marljivi i da svakodnevno vježbaju.
„Ako vrijedno radite i trudite se rezultati neće izostati, jer Berane ima odlične uslove da vas usmjeri i podrži na tom putu kada je streljaštvo u pitanju“, dodaje on, prisjećajući se koliko vremena provodi u streljani dok se priprema za neko veliko takmičenje.
„Sada treniram onoliko koliko mi to dozvoljavaju obaveze na Akademiji, ali trudim se da ne ispadnem iz forme. Kada su sezone takmičenja, treninzi su u skladu sa programom, nekada dva puta dnevno, po četiri, pet sati“.

Foto: Privatna arhiva


Nemanja je do sada učestvovao na brojnim takmičenjima i osvajač je mnogobrojnih nagrada i priznanja.
„ Za mene je najznačajnije osvajanje bronzane medalje na Igrama malih zemalja u Budvi 2019. godine,Bio sam učesnik Evropskih igara koje su se održavale u Minsku, trostruki prvak i rekorder MOSI igara, učesnik svjetskih i evropskih prvenstava. Dobar rezultat ostvario sam i na igrama u San Marinu 2017. godine i na evropskom prvenstvu u Mariboru oborio sam kadetski i juniorski rekord Crne Gore. Višestruki sam prvak Crne Gore u standardnom i serijskom programu, rekorder u juniorskoj kategoriji, 2017. i 2019. Junior godine u Beranama“, sa osmjehom broji svoje uspjehe Nemanja.
Sa priče o lijepim temama vraćamo se u realnost, koja nam trenutno i nije baš najsjajnija, epidemiološka situacija kod nas, ali i u svijetu, uticala je na to da su sva medjunarodna takmičenja, odložena. Nemanja se , kao i svi mi nada da će se stanje stabilizovati, a on ponovo uzeti pušku i pogađati pravo u centar. Do tad će kako kaže koristiti svaki slobodan trenutak da vodi zdrav život, bude uporan u postizanju što boljih rezultata, bude staložen i psihološki stabilan i da vjeruje u sebe, jer to je kako Nemanja kaže ključ uspjeha , vjera u sebe, kao i takmičarski duh.

Foto: Privatna arhiva


„Moram da naglasim da je za moj uspjeh velikim dijelom zaslužan moj trener Vojislav Zečević, koji nas doživljava kao svoju djecu i zaista se raduje svakom uspjehu. On je nas, članove kluba, naučio da budemo jedinstveni i da podržavamo jedni druge. Ne smijem da zaboravim ni moju porodicu, ni članove reprezentacije“, dodaje Nemanja.
Mladima koji žele da se bave ovim sportom Nemanja je poručio da dođu u streljanu i uzmu pušku u ruku, da budu uporni, da slušaju savjete trenera, a rezultati neće izostati.

Foto:Privatna arhiva

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još