Nikola Peković: Pronašao sam se u novom poslu

 Nikola Peković: Pronašao sam se u novom poslu

Foto: KSCG.me

Proslavljeni crnogorski košarkaš Nikola Peković dio stručnog štaba reprezentacije Crne Gore gdje svojim iskustvom pomaže ekipi koja traži put do Evropskog prvenstva.

U razgovoru za Novu M, Peković se osvrnuo na rezultate selekcije, svoj posao, ali i generalno stanja u košarci.

Ovu godinu je obilježila pandemija koronavirusa, poremetila je sve životne tokove, pa tako i sport. Kakvi su Vaši utisci nakon svih ovih dešavanja?

„Jako čudna godina. Dugo sam igrao i znam da kada bi igrali jednu utakmicu bez publike to bilo bilo dosta čudno i nije bilo lako. Sada se svaka utakmica igra bez publike, sa svim mjerama zaštite protiv virusa, ali vidim da su se igrači polako navikli na novonastalu situaciju. Čudna godina u smislu svih takmičenja, odlaganja…. Nadam se da će sa godinom koja je ostala iza nas, sve ovo da se završi i da ćemo brzo uspjeti da zaboravimo na sve što je bilo“., rekao je Nikola Peković.

Nakon rano završene igračke karijere nekadašnji kapiten reprezentacije je, osim funkcije u upravi Partizana, bio daleko od košarke, ali se na poziv čelnika Saveza odlučio da pomogne nacionalnom timu u pohodu na prvenstvo Starog kontinenta.

„Moram da naglasim da sam odmah i bez razmišljanja prihvatio poziv čelnika Saveza da pomognem stručnom štabu državnog tima. Želja mi je bila da se vratim košarci, jer mi je ona dala gotovo sve u životu. Pronašao sam se u novom poslu, lijepo sarađujemo i trudim se da pomognem na najbolji mogući način“.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo su prilično komplikovane. Krenuli su ligaškim a završiće se turnirskim sistemom takmičenja. Ostao je još jedan FIBA prozor u februaru. Crna Gora je nedavno u Francuskoj, imala meč loptu za plasman na Evropsko prvenstvu, ali je poražena od Velike Britanije.

Sada ne zavisi od sopstvenih rezultata, mora da ostvari pobjedu više u odnosu na Britance na turniru u Podgorici, a rivali će biti isti za obe selekcije, Francuska i Njemačka.

„Nalazimo se u specifičnoj situaciji od početka kvalifikacija, ali u istoj situaciji su i ostale selekcije. Ne možemo da računamo na igrače iz Evrolige, kao i na igrače iz NBA lige. Ekipu koju trenutno imamo moram pohvaliti jer su to stvarno dobri momci koji pružaju maksimum na svakom treningu i utakmici. U poslednjem prozoru, koji je odigran u Francuskoj, dobili smo utakmicu protiv Njemačke, iako je većina igrača bila tek u trenažnom procesu zbog problema sa koronavirusom. Ostao je žal jer smo mogli da sve da riješimo protiv Britanaca, ali nijesmo imali dovoljno snage, energije, svežine, a samim tim ni koncentracije. Međutim, nijesmo odustali od plasmana na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, naprotiv. Ostala je još jedna prilika, još jedan FIBA prozor, na kome ćemo nastojati da ostvarimo dvije pobjede, da zaslužimo malo sreće i stignemo do šampionata Evrope“.

Na pitanje kako gleda na košarku u periodu kada je bio igrač i sada kada je u sastavu državnog tima, te da li je magična igra pod obručima ušla u novu brzinu, Peković je rekao:

„Dok sam još igrao u Americi potencirala se priča da žele da igraju brže, da se mijenja stil igre. Znamo da oni diktiraju tempo igre i da su na kraju doveli do toga da nema klasičnih petica. Čak i oni igrači koji su ostali u ligi poput Hauarda i Kazinsa na primjer, morali su da smršaju, da trče više, šutiraju…Vidimo da je taj stil košarke stigao i u Evropu“.

Putem Nikole Pekovića, nastavio je Nikola Vučević, koji je pronašao je svoje mjesto u NBA ligi. Od naredne sezone u najkvalitetniju ligu na planeti, mogao bi da stigne i Kolašinac, Marko Simonović, koji je izabran na draftu od strane Čikago Bulsa.

„Nekada su očekivanja veća od mogućnosti. Mi smo sami po sebi takav narod, uvijek želimo mnogo i to je dobra stvar. Ipak naša je baza mala i svaki igrač koji nastupa u Eurokupu, Evroligi, NBA ligi čini sjajnu stvar za crnogorsku košarku. Vučević igra odlično, nadam se da će tako da nastavi i u budućnosti. Marko je sjajan momak, radi vrijedno  i nadam se da će napraviti karijeru u NBA ligi, a istovrmeno se nadam se da tu nećemo stati već da ćemo iznjedriti još igrača za elitna evropska takmičenja i NBA ligu.“

Za kraj, na pitanje kakvi su mu planovi u budućnosti što se tiče košarke, uz dobro poznatu činjenicu da uveliko zaobilazi trenerski posao, Nikola Peković je naglasio:

„Trener nikako. To je nešto u čemu se ne pronalazim. Više mi odgovara ova vrta posla u košarci. Da pomažem koliko god mogu ljudima u Savezu. Uvijek kažem da treba živjeti za trenutak i uživati u tome šta radite, a šta će biti u budućnosti vidjećemo. Sada je fokus na borbi za mjesto na šampionatu Evrope. Kao i svi u timu, vjerujem da ćemo uspjeti da stignemo do cilja“

Poslednji FIBA prozor se igra od 15. do 23. februara. Domaćin jednog od turnira će biti Podgorica, a Crna Gora će kao i Velika Britanija, odmeriti snage sa Francuskom i Njemačkom. Na putu ka Evropskom prvenstvu, Crna Gora će morati da ostvari pobjedu više u odnosu na Britance.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još