Nastavak tradicije duge više od pola vijeka,stonoteniseri spremni za nove medalje

 Nastavak tradicije duge više od pola vijeka,stonoteniseri spremni za nove  medalje

Devet takmičara Stonoteniskog kluba „Budim“ iz Berana danas će nastupiti na državnom takmičenju u kategoriji Top 16 juniori/juniorke, koje će biti održano u Podgorici. Navikli su nas da se sa takmičenja vraćaju okićeni medaljama pa se nadamo da će tako biti i ovaj put. Pred ovo važno takmičenje razgovarali smo sa pomoćnim trenerom Sašom Vuletić, o učešću na takmičenju i klubu koji ima dugu tradiciju.

„Stoni tenis je sport koji kod djece osim fizičke spremnosti na visokom nivou razvija i inteligenciju. Kontinuirano radimo na popularizovanju ovog sporta među djecom, pa trenutno imamo desetak novoupisanih, uzrasta od 7 do 10 godina. Stonoteniski klub „Budim“ koji broji oko 40 članova, zajedno sa seniorskom ekipom sigurno je jedan od klubova sa najdužom istorijom u Crnoj Gori“, kaže Vuletić.

Klub ima takmičare u svim kategorijama i može se reći da je, kada se uzme u obzir i minuli rad kluba, najtrofejniji stonoteniski klub u Crnoj Gori.

„Naši takmičari su standardni dio ekipa reprezentacije u svim kategorijama muške i ženske konkurencije. Posebno se možemo pohvaliti ženskom ekipom našeg kluba koje u kategorijama od mlađih kadetkinja do juniorki osvajaju uvijek prva mjesta. Tu je i naša seniorka, Ivona Petrić, koja se okitila mnogobrojnim medaljama na međunarodnim takmičenjima i Openima a posebno bi izdvojili medalju na Igrama malih država“, dodaje Vuletić.

Igrači „ Budima“ kao i klub su uvijek u najužem izboru za najuspješniji sportski kolektiv u gradu, pa je prošle godine jedna od igračica  proglašena za mladu nadu sporta u Beranama.

Treninge u ovom klubu vodi trener a ujedno i selektorka reprezentacije Dijana Zonjić i pomoćni trener Saša Vuletić.

„ Treninzi se održavaju svim radnim danima dok su vikendi rezervisani za različite turnire na Državnom i međunarodnom nivou. Ove sezone su međunarodni izostali zbog aktuelne pandemije“, dodaje Vuletić.

Ona ističe da treninzi traju od dva  do tri sata,  trening uključuje zagrijavanje, rad vježbi oblikovanja a zatim usavršavanje tehnike igranja za stolom. Završni dio treninga predviđen je za istezanje i predah.

„U vrijeme ove pandemije smo se pridržavali svih mjera koje su bile propisane i u skladu sa njima smo organizovali treninge. Svakako u stonom tenisu , zbog igranja za stolom, potrebna distanca postoji u svakom trenutku tako da smo kontinuitet u dobroj mjeri odrzali“, kaže Vuletić.

Poboljšanju igre svakako doprinose pripreme koje organizuju u saradnji sa  bliskim klubovima u Crnoj Gori, pa tako nakon održanih ljetnjih priprema u Igalu u saradnji sa STK “Novi” iz Herceg Novog planiraju i organizovanje zimskih priprema, ukoliko situacija sa pandemijom to dozvoli.

„Ovaj klub prije svega karakterišu dugotrajna prijateljstva izmedju igrača a naš trener Dijana Zonjić nam je podrška i oslonac za sve životne situacije.Ovom klubu se rado vraćaju i posjećuju ga i igrači prethodnih generacija“, zaključuje Vuletić.

Stoni tenis se u Beranama organizovano igra još od 1946 godine. Doajen beranskog stonog tenisa Nikica Vujadinović , okupio je mlade zaljubljenike u ovaj sport i organizovao sistematski i kontinuiran rad sa muškom ekipom, da bi ubrzo nastala i ženska ekipa. Za stoni tenis u Beranama možemo reći da je najtrofejniji sport, u prilog čemu govori četrdeset osvojenih prvih mjesta na pojedinačnom prvenstvu Crne Gore i dva osvojena prva mjesta u pojedinačnom prvenstvu Jugoslavije. Zlatnim slovima u istoriji ovog sporta ostaće imena sestara Vujadinović, Dijane, Aleksandre i Hristine, Zorice Đekić, Naze Šuntić, Zorice Nedić, Milice Janjević, Dubravke Dobrašinović, Nataše Šćekić, Laure i Gorane Zonjić, Ljubice Vukadinović, Saše Vuletić, Kljajć Sanje i Dragane Tomović, Veska Lončarevića, Branka Zečevića i mnogih drugih.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još