Fly fishing savršenstvo ribolova

 Fly fishing savršenstvo ribolova

Među većinom ribolovaca vlada mišljenje da je mušičarenje najfiniji i najhumaniji način ribolova koji zahtjeva poseban pribor, vještinu ribolovca kako u vladanju priborom zbog specifičnosti ove tehnike tako i u pravljenju i odabiru vještačkih mušica za ribolov. Beranac Miljan Andjić, dvadesetrogodišnji student Biotehničkog fakulteta u Podgorici, strastveni je ribolovac. Pecanjem se bavi od svoje desete godine.

Foto: Privatna arhiva

„Na prvo pecanje sam otišao sa kumom, i od tada sam promijenio vise ribolovnih tehnika. Konkretno mušičarenjem(Fly fishingom) se bavim od 2014. godine i od tada praktikujem samo mušičarenje. Jedan od razloga što sam počeo da se bavim mušičarenjem je i to što ribu ne nosim kući i svaku ribu nakon hvatanja, vratim u vodu. Omiljena rijeka mi je Lim, gdje sam i započeo svoje prve pecaroške korake. Pored Lima rado posjećujem i ostale rijeke gdje su oformljeni fly fishing reviri. Mušičarenje za mene predstavlja način života. Od opreme su potrebni: štap, kanap(šnjura) i mušičarski čekrk. Za mušičarenje su potrebne i vještačke mušice, koje imitiraju insekte iz prirode“, priča Miljan.

Svoje mušice počeo je da pravi 2016. godine i one su se uspješno pokazale, kako Miljanu, tako i mnogim mušičarima koji ih koriste.

Foto: Privatna arhiva

„Da bi se uhvatila riba na mušice potrebno je poznavanje Entomologije – nauke o insektima. U mušičarenju postoje tri vrste mušica: površinske mušice takozvane suve muve, mokre muve i strimeri. Svaka od nabrojanih mušica se peca na različit način i imitira različite stadijume života insekata. Mušičarenje predstavlja sam vrh pecanja i smatra se kraljevskim sportom. Mušičari zastupaju takozvani pokret C&R, uhvati i pusti, pri čemu se koriste humane udice-barbless udice, koje manje povređuju ribu“, dodaje Miljan.

Foto: Privatna arhiva

Aktuelna epidemiološka situacija sa koronavirusom uticala je i na mušičare, odložena su sva takmičenja u našoj zemlji. Miljan se nada da će se stanje ubrzo stabilizovati i da će ponovo biti dio nezaboravnih druženja pored rijeke. Miljan je ponosan na svoje uspjehe i siguran je da će ih biti još.

Foto: Privatna arhiva

„Od svojih uspjeha bih izdvojio: 3. mjesto u pravljenju mušica u organizaciji Fly Fishing Akademije CG, specijalnu nagradu na online takmicenju u organizaciji sajta: musicarenje.net , koje je bilo medjunarodnog karaktera, 3.mjesto ekipno u mušičarenju u organizaciji Fly Fishing Akademije CG. Zadnjih par godina aktivno učestvujem na državnim prvenstvima, kupovima i memorijalnim takmičenjima“, ističe ovaj zaljubljenik u rijeke i Fly Fishing.

Foto: Privatna arhiva

Za mlade ljude koji žele da počnu da se bave ovim humanim sportom Miljan ima poruku,“ mušičarenje je način života, kada jednom počnete da se bavite ovim sportom teško ćete odustati. Nemojte se opterećivati skupom opremom, provedite što više vremena u prirodi pored rijeka“.

Foto: Privatna arhiva

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još