Fizička aktivnost jača imunitet, od vježbanja ne odustaju ni u jeku pandemije

 Fizička aktivnost jača imunitet, od vježbanja ne odustaju ni u jeku pandemije

Čovjek je živo biće, rodjeno da se razvija, raste, napreduje i savlađuje prepreke koje mu život nameće. Kako bi bio spreman da te prepreke prevaziđe čovjek je od rodjenja do upokojenja radio. Fizički i intelektualno se borio i sve to u direktnom dodiru sa prirodom. Iz prirode smo i izrasli, što znači da smo neodvojivi dio prirode i tako će ostati dok je svijeta i vijeka. U svoj toj čovjekovoj neraskidivoj sprezi sa prirodom desila nam se Corona i NKT mjere i to baš u 21. vijeku kada smo mislili da se ljudska vrsta toliko usavršila, da prepreke za naš napredak jednostavno ne postoje. Dolazimo do saznanja da ovu prepreku nije stvorila priroda već neka druga sila ili možda jeste priroda nego još nismo svesni koliko smo joj štete nanijeli pa nam uzvraća udarac“, ovako priču za Portal Berane počinje pobornik zdravog života i fitness instruktor Miki Đukić.

Foto: Privatna arhiva


Kako to i čine oni koji su navikli da ne odustaju kada se suoče sa problemima, tako ni u ovom Fitnes centru nisu preispitivali opravdanost novih mjera Nacionalnog koordinacionog tima, već su ujedinili snage da nađu najbolje rješenje.

„Kako to važi u fitness industriji, ne tražimo izgovore već rješenja, tako smo se i mi u fitness centru Golden Gym adaptirali na novonastale uslove funkcionisanja. Uz sve važeće mjere propisane od strane NKT-a uspjeli smo da se reorganizujemo i pružimo našim članovima sve potrebne uslove za pravilno i funkcionalno vježbanje. Takvo vježbanje ima za cilj da sačuva psihofizičko zdravlje svih naših vježbača a i uopšte zdravlja svih ljudi koji su direktno ili indirektno povezani sa nama“, ističe Đukić.


Foto: Privatna arhiva

Rad u uslovima dok su na snazi mjere NKT-a, po riječima Đukića, jeste limitiran ali oni ispunjavaju sve uslove za nesmetan rad.

“ U tom pogledu mi smo jedan od najbolje opremljenih fitness klubova u cijeloj državi. Vježbamo u prostoru koji ima površinu od oko 500m2 i u jednom trenutku možemo primiti čak po 50 vježbača, što znači da ispunjavamo sve uslove za nesmetan rad fitness centra po NKT pravilima“, dodaje on.

Foto: Privatna arhiva

Đukić objašnjava da su maske neophodne pri samom ulasku u fitness centar kao i u toku korišćenja svlačionica.

“ U toku treninga se ne zahtijeva korišćenje maski osim ako nisu ispunjeni uslovi o držanju distance, što kod nas nije slučaj. Održavanje higijene kod nas je uvijek bio prioritet, od samog otvaranja fitness centra pa sve do danas. Za to što nas nove mjere nisu previše pogodile zaslužan je naš profesionalni odnos, poslovanje i stručnost od samog početka rada, već 8 godina kako postojimo. Skoro 90% mjera koje trenutno zahtijeva NKT bile su primjenjivane kod nas od samog starta. U našem centru, mjere poput dezinfekcije svih sprava prije upotrebe, čišćenje istih i održavanje na svakodnevnom nivou, obavezno donošenje strogo čistih patika, dio su naših uobičajenih aktivnosti. Posjedujemo veliku površinu prostora za vježbanje, sprave su dovoljno udaljene jedne od drugih ili fizički odvojene preprekama, vježbači ne ometaju jedni druge i imaju dovoljnu distancu, baš kao što zahtijeva trenutni zakon i nove mjere,“ naglašava Đukić.

Nove mjere najviše su pogodile učesnike grupnih treninga poput Boot Campa, Cardio Boxinga, Pilatesa, Step up Aerobika, jer je upravo to zajedničko vježbanje davalo poseban čar treningu. “ Većina tih vježbača se prebacila na korišćenje cardio fitness sprava poput trake za trčanje ili brzi hod, eliptice, bicikle, cross trenere ili na sprave sa snagu, koje u dovoljnoj mjeri bivaju odlična supstitucija umjesto njihovih omiljenih grupnih treninga“, dodaje Đukić.

Foto : Privatna arhiva


Na samom početku pojave virusa, u ovom Centru , radili su i online treninge ali su oni ukinuti kada su se stekli uslovi za neometano funkcionisanje. Ukoliko bi to bilo neophodno ni taj vid treninga ne bi predstavljao problem profesionalcima, kakvi jesu zaposleni u ovom Fitnes centru.

„Digitalizacija je sasvim dobrodošla u svijetu fitness industrije i mi smo uvijek tu da dočekamo sve inovacije hrabro,odlučno i otvorenih ruku. Možda zvuči previše optimistično sa naše strane ali nova vremena donose i nova rješenja i tako determinišu naše nove pravce djelovanja u svijetu fitnes industrije.Mi ćemo se sigurno boriti sve više da naš grad bude prepoznatljiv kao veliki centar zdravlja, fitness-a, rekreacije i uopšteno zdravih stilova života a to smo već i mnogo puta do sada i dokazali. Naš tim trenera, instruktora i stručnjaka je možemo slobodno reći, a ne biti neskromni, svoje znanje stekao od Londona, Beča, Beograda sve do Los Andjelesa i Njujorka.Zašto onda da naš grad ne bude baš kao i sve druge svetske destinacije uspješan u svijetu fitness industrije, kada se 99% stvari i način poslovanja obavlja kao i u tim velikim sistemima širom svijeta. Borili smo se, borimo se i borićemo se sve više i bolje da nikakve prepreke pa ni Covid19 ne stanu na putu napretka sredine, grada i zemlje u kojoj zivimo“, zaključio je Đukić.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još