Projekat „Gitara svima“ počinje u Beranama

 Projekat „Gitara svima“ počinje u Beranama

Foto: Muzička škola

Projekat „Gitara svima“, koji za cilj ima povezivanje učenika i profesora gitare srednje muzičke škole „Vasa Pavić“ iz Podgorice sa učenicima i profesorima iz nižih muzičkih škola sa sjevera Crne Gore, biće realizovan u četiri grada u novembru i decembru tekuće godine. Programom su obuhvaćeni Berane, Pljevlja, Bijelo Polje i Kolašin, a projekat se realizuje zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva prosvjete Crne Gore. 

 Prva saradnja je sa Muzičkom školom iz Berana koja je planirana za 7. i 8. novembar. Profesori gitare iz Podgorice, Nikola Pejović i Dražen Joković će prvog dana, 7. novembra u 10 časova, učenicima Niže muzičke škole u Beranama održati predavanje na temu: „Sviranje desnom rukom sa oblikovanim noktima“. Istog dana od 11 časova profesori će održati individualnu nastavu svim prisutnim učenicima. Od 17 sati planiran je koncert učenika Srednje muzičke škole „Vasa Pavić“. Na tom koncertu će nastupiti Vuk Radunović, Matija Đukić i Dimitrije Kapičić koji će izvesti program pred svojim mlađim drugarima iz Berana.

Drugog dana, 8. novembra od 10 časova Pejović i Joković će držati individualnu nastavu učenicima Niže muzičke škole u Beranama. Od 15 sati polaznici majstorskih radionica, učenici niže muzičke škole iz Berana, će održati koncert. Na koncertu će talentovanim učenicima niže muzičke škole biti poklonjen potrošni materijal: žice, pultevi za note i stoličice za nogu.

– Ideja projekta „Gitara svima“ potekla je u susretu sa činjenicom da se posljednjih godina u Srednju muzičku školu „Vasa Pavić“ upisuju veoma talentovani učenici gitare koji nam dolaze sa sjevera Crne Gore – kazao je Srđana Bulatovića, koji je inicijator i koordinator projekta.

Ovo je, prema njegovim riječima, prilika da pokažemo svim talentovanim učenicima nižih muzičkih škola sa sjevera kakav program i nivo sviranja treba da dobiju ukoliko upišu srednju muzičku školu.

– Takav primjer mogu čuti i vidjeti uživo od svojih starijih kolega sa odsjeka gitare iz Srednje muzičke škole iz Podgorice. Veliku podršku projektu „Gitara svima“ dala je i direktorica muzičke škole u Beranama, Andrijana Vučetić-Obradović, što će biti dodatan doprinos da projekat bude što bolje realizovan – izjavio je Bulatović za Pobjedu. 

Predavači će se, prema njegovim riječima, smjenjivati, pa će i pristup radu biti drugačiji od grada do grada, a ciljevi će ostati isti. Organizatori projekta u Beranama su NVO „Gitara“ i Muzička škola Berane.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još