Nuspojave izbacivanja ugljenih hidrata iz ishrane

 Nuspojave izbacivanja ugljenih hidrata iz ishrane

Izbacivanje ugljenih hidrata može da podstakne brži gubitak kilograma, ali za sobom može da nosi i opasne nuspojave.Smanjenje unosa ugljenih hidrata ili njihovo potpuno izbacivanje iz ishrane može dovesti do brojnih, ne baš tako bezazlenih problema. Mnoge studije istakle su nekoliko negativnih nuspojava koje dolaze s ishranom siromašnom ugljenim hidratima, piše Eat This.ZatvorKada, zbog izbacivanja ugljenih hidrata, iz ishrane izbacite mnoge glavne izvore vlakana, poput određenog povrća i žitarica probavni trakt možda neće raditi tako efikasno kao nekada.

Studija iz 2015. objavljena u časopisu „The Journal of Pediatrics“ otkrila je da među decom s epilepsijom kojoj je prepisana ketogena ishrana, njih 65 odsto je imalo zatvor kao nuspojavu.Problemi sa pamćenjemAko se osećate pomalo mutno nakon smanjenja unosa ugljienih hidrata, niste sami – i to bi mogla da bude jedna od nuspojava vaše dijete s malo ugljenih hidrata.Prema istraživanju objavljenom u „Appetiteu“, osobe koje su se pridržavale ishrane s niskim udelom ugljenih hidrata lošije su obavljale zadatke zasnovane na pamćenju od onih koji su jeli manje kalorija, ali su imali uravnoteženiju ishranu.Problemi sa srčanim ritmomPrema istraživanju Američkog univerziteta za kardiologiju iz 2019. godine, među 14.000 pojedinaca, „ishrana sa niskim udelom ugljenih hidrata bila je povezana sa povećanim rizikom od epizode atrijalne fibrilacije bez obzira na vrstu proteina ili masti koja se koristi za zamenu ugljenih hidrata”, objasnio je kardiolog Ksiaodong Cuang, vodeći autor studije.Viši nivo holesterolaNije iznenađujuće da masni životinjski proteini iz mlevene govedine, slanine ili kobasica, koje unosite u sklopu ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata, mogu da prouzrokuju rast holesterola. Prema studiji iz 2018. objavljenoj u časopisu „Atherosclerosis“, osobe koje su tokom tri nedelje bile na ishrani s niskim udelom ugljenih hidrata, a višim udelom masnoća povećale su nivo holesterola u krvi u proseku za 44 odsto u odnosu na kontrolnu grupu.Povećan rizik od stvaranja kamena u bubreguKao što je istaknuto u studiji objavljenoj u „Yonsei Medical Journal“, „ketogena ishrana je faktor rizika za pojavu bubrežnih kamenaca“ i takvom načinu ishrane treba pristupiti s naročito kod onih koji imaju zdravstvenih problema povezanih sa bubrezima.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još