Zbog epidemije ne treba odlagati trudnoću

 Zbog epidemije ne treba odlagati trudnoću

ilustracija

Epidemija virusa korona nije razlog za odlaganje trudnoće, ukoliko se svemu pristupi odgovorno i oprezno, kazao je načelnik Ginekologije u Domu zdravlja Podgorica Milovan Jovanović.

Kako je istakao, iako nije preporuka da žene odustaju od trudnoće u trenutnoj epidemiološkoj situaciji, najrizičniji je period, kao i za ostale bakterijske i virusne infekcije, u toku prva tri mjeseca, pa je baš tada potreban poseban oprez.

„Ne volimo da trudnica prehladi deset dana pred porođaj, ali ni u prva tri mjeseca. To isto važi i za koronu. Ne možemo nikom da kažemo ‘nemojte sad da ostajete trudni zbog korona virusa’. Mi smo spremni na to. Svakodnevno radimo, moramo da živimo i funkcionišemo sa koronom. Moramo da razmišljamo o tome i da se štitimo, ali ne da se plašimo“, rekao je Jovanović, piše Dan.

Gostujući na info danu „Stiže nam beba“, u organizaciji Udruženja Roditelji, on je govorio o značaju preventive, prednostima prenatalnih testova i pretragama koje su od važnosti tokom trudnoće.

„Razlike među trudnicama, zbog godina starosti, svedene su na minimum, gotovo da ih nema. Trudnoća je jako ozbiljna priča, a istovremeno pokušavamo da je relaksiramo. Treba da bude što više pravih stručnih savjeta, a najbolji vid podrške je vršnjačka edukacija. Prije nego što se uđe u trudnoću, žene treba da su zdrave, da dođu da se posavjetuju, da se popravi što se popraviti može i ako je nešto rizično da ga propratimo tokom trudnoće, kako bismo na kraju izašli kao apsolutni pobjednici“, rekao je on, uz napomenu da se trude da se rađa što manje djece sa anomalijama i raznim bolestima.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još