Zašto je crna čokolada zdrava?

 Zašto je crna čokolada zdrava?

Glavna stvar u promovisanju tamne čokolade kao zdrave hrane je u visokom sadržaju flavonoida – snažnih antioksidanasa koje takođe možete naći, u čaju, crnom vinu i jabukama, ali u znatno manjoj količini.

Antioksidansi su važni jer štite ćelije i tkiva od pogubnog dejstva slobodnih radikala, nestabilnih molekula koje uništavaju naše ćelije.

Crna čokolada sadrži značajne količine dva važna minerala: magnezijuma i bakra. Samo 40 grama tamne čokolade obezbeđuje 15% svih dnevnih potreba za magnezijumom, koji je važan u proizvodnji energije, jake kosti, oporavak mišića i prenos nervnih impulsa.Ista količina obezbeđuje 34% dnevnih potreba za bakrom koji pomaže telu da proizvodi neurotransmitere, čime efektivno potpomaže kardiovaskulano zdravlje.Pored ova dva minerala, crna čokolada sadrži i fosfor, kalijum i gvožđe.Ako ni to nije dovoljno, ova crna poslastica obezbeđuje i sledeće zdravstvene koristi: Štiti arterije i poboljšava cirkulaciju.Loš holesterolLoš LDL holeserol postaje opasan po krvne sudove kada bude izložem dejstvu slobodnih radikala, tada oksidiše i lepi se za unutrašnjost naših arterija. Što je više ovog zla, veća je mogućnost za začepljenje arterija.Dokazano je da konzumiranje tamne čokolade širi prečnik koronarnih arterija što znači da srce lakše dobija neophodni kiseonik za svoj rad. Sprečava arteriosklerozu.

Flavonoidi iz crne čokolade, sa druge strane, neutrališu slobodne radikale i razređuju krv. Podiže nivo dobrog HDL holesterola. Svaki pomak naviše u sadržaju HDL holesterola znači i manje šanse za kardiovaskularne bolesti.Tamna čokolada i u ovome radi za nas. Popravlja raspoloženje i podiže moždane funkcije. LJubitelji čokolade već znaju koliko je ovaj slatkiš dobar za raspoloženje, jer stimuliše proizvodnju serotonina, poznatijeg kao hormon sreće.Crna čokolada podiže i brzinu reakcije.Pomaže kod blage anemije, zbog sadržaja gvožđa u njemu. Naravno, ne treba da tražite razlog da jedete crnu čokoladu umesto drugih, boljih izvora gvožđa, jer je ona veoma kalorična.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još