Šta se događa u tijelu kada prestanete da pijete alkohol?

 Šta se događa u tijelu kada prestanete da pijete alkohol?

Foto: Shutterstock

Ukoliko odlučite da prestanete da pijete alkohol, stručnjaci kažu da ćete samo za četiri nedelje moći da uočite značajne promjene. Osim što ćete bolje spavati, bićete u manjem riziku od srčanog i moždanog udara.

Dr Ros Peri ističe da konzumiranje alkohola može da izazove brojne zdravstvene probleme.

„Dugoročno povećava rizik od bolesti jetre, visokog krvnog pritiska, srčanog udara, određenih vrsta karcinoma i srčanih bolesti, ali i problema sa pamćenjem“, rekao je i objasnio šta možete da očekujete u određenoj nedelji nakon što se odreknete ove loše navike.

Prva nedelja

Prvih dana tijelo će prolaziti kroz proces detoksikacije. Za početak možete iskusiti glavobolju, ali ona ne bi trebala da potraje više od 72 sata. Nakon pet do sedam dana možete očekivati da ćete se buditi sa više energije, a vaša koža će biti čistija.

U prvoj nedelji su moguće i promjene koje se tiču apetita. Manja je vjerovatnoća da ćete posezati za „junk“ hranom, što će dovesti do manje nadutosti i ravnijeg trbuha, piše Index.hr

Druga nedelja

Nakon dvije nedelje vjerovatno ćete značajno bolje spavati. Mozak će zbog toga bolje funkcionisati, a ako umjesto alkohola pijete veće količine vode, koža vam neće izgledati umorno i suvo, već svježe.

Nakon dvije nedelje možda ćete uočiti gubitak kilograma na vagi, pa ćete vjerovatno imati manje izražene tamne kolutove oko očiju.

Treća nedelja 

Nakon tri nedelje smanjiće vam se krvni pritisak, a imaćete i više energije i bolje kognitivne sposobnosti.

Četvrta nedelja

Nakon četiri nedelje sasvim je sigurno da će vaša koža biti sjajnija i hidrirana. Vaša jetra će bolje ispirati toksine iz tijela, bićete odmorni i naspavani.

Mnogi ljudi nakon mjesec dana smanje veličinu odjeće za jedan konfekcijski broj i postaju produktivniji i osjećaju se bolje.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još