Previše kafe prouzrokuje nervozu i glavobolju

 Previše kafe prouzrokuje nervozu i glavobolju

Izvor: Pixabay

Stručnjaci iz klinike Mejo objasnili su koje su to negativne posljedice ispijanja previše kafe svaki dan. To, između ostalog, može da podstakne dugotrajne osjećaje akutne nervoze i tjeskobe, ali i glavobolju.

Ako ste ljubitelj kafe, već znate da ispijanje četvrte ili pete šoljice tokom dana može da prouzrokuje osjećaj nervoze, nemira i budnosti.

Takođe, ako toliko kafe pijete svaki dan vremenom to može da podstakne dugotrajan osjećaj akutne nervoze, ali i tjeskobe. Moguće je čak djelimično izgubiti kontrolu nad mišićima, što može prouzrokovati i probleme sa mokrenjem, piše Eat This Not That.

Sve su to vrlo stvarne nuspojave kod konzumiranja više od četiri šoljice kafe dnevno, odnosno 400 mg kofeina, prema zdravstvenim stručnjacima iz klinike Mejo, koji su otkrili i druge nuspojave ispijanja previše kafe.

Ako vam bilo koji od ovih simptoma zvuči poznato, znajte da je možda vrijeme da smanjite unos kofeina.

 Glavobolje

„Kad se kofein redovno konzumira, tijelo postaje zavisno od njegovih efekata“,  kaže Keli Tornstrom, medicinska sestra s odjeljenja neurologije na klinici Mejo.

„Budući da kofein sužava krvne sudove koji okružuju mozak, kada se zaustavi konzumiranje, krvni sudovi se šire. To prouzrokuje povećanje protoka krvi oko mozga i pritisak na okolne nerve, što može prouzrokovati glavobolju. Tokom odvikavanja od kofeina te glavobolje mogu da traju nekoliko nedjelja, jer je tijelu potrebno neko vrijeme da se prilagodi manjku kofeina u organizmu“, objasnila je Tornstorm.

Često mokrenje ili nemogućnost kontrolisanja mokrenja

Kofein je diuretik, što znači da može da stimuliše bešiku i prouzrokuje češće odlaske u toalet. Ako ste ovo doživjeli kao simptom, možda biste trebali da smanjite unos kafe.

Ubrzan rad srca

Postoji niz stvari koje mogu da prouzrokuju tahikardiju, a to je kada vam srce poveća broj otkucaja na više od 100 puta u minuti „zbog stanja koja nisu povezana sa normalnim fiziološkim stresom“, poput vježbanja, pišu stručnjaci sa klinike Mejo. Među uzročnicima tog stanja, koji uključuju nizak krvni pritisak, prekomjernu aktivnost štitaste žlijezde, pušenje i iznenadni stres, jeste i konzumiranje previše pića koja sadrže kofein.

Tremor mišića

Esencijalni tremor je neurološki poremećaj koji može rezultirati nekontrolisanim drhtanjem tijela.

„Drhtanje se uglavnom događa u rukama, posebno kada radite jednostavne zadatke, poput držanja čaše ili vezivanja pertli na obući“ kažu sa klinike Mejo.

Ta podrhtavanja može da podstakne prekomjerna konzumacija kofeina. Među savjetima klinike Mejo za kontrolisanje tog stanja su tehnike opuštanja, smanjenje upotrebe alkohola i smanjenje dnevnog unosa kafe.

„Izbjegavajte kofein. Kofein i drugi stimulansi mogu da pojačaju drhtanje“, kažu stručnjaci.

Nesanica

Ako želite dobro da se naspavate, stručnjaci sa klinike Mejo savjetuju vam da izbjegavate bilo kakve izvore kofeina barem 10 sati prije spavanja. Isto važi i za ostale stimulanse.

„Stimulativnim učincima nikotina i kofeina trebaju sati da se potroše i mogu da vam pokvare kvalitet sna“, smatraju stručnjaci čuvene klinike.

Nervoza

Prema dr Krejgu N. Savčuku, upotreba kofeina povezana je s osjećajem nervoze i tjeskobe. Ako se borite sa tjeskobom, on predlaže sledeće:

„Izbjegavajte napitke sa kofeinom. Oni mogu da prouzrokuju nervozu i ometaju san. Ali ako je vaša anksioznost ozbiljna ili ometa vaše svakodnevne aktivnosti ili uživanje u životu, možda će vam trebati psihoterapija, ljekovi ili neki drugi tretmani“.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još