Pet „zakona“ hodanja koji ubrzavaju mršavljenje

 Pet „zakona“ hodanja koji ubrzavaju mršavljenje

Ukoliko nemate vremena za neke složenije fizičke aktivnosti, posvetite se pješačenju.

Redovno pješačenje je savršen način da budete uvijek u dobroj kondiciji i formi, ali i da izgradite zdrav organizam i ubrzate proces mršavljenja. Hodanje je savršena opcija za vas ukoliko vas stil života drži “okovanima” za fotelju i automobil. 

Osim što pomaže u sagorijevanju kalorija, hodanje je odličan način za smanjenje stresa. A uz manje stresa lakše mršavimo.

1. Dosegnite 15.000 koraka dnevno i toliko koraka napravite baš svaki dan. Možda vam se ta brojka čini prevelika, ali u tu brojku ulazi baš svaki korak koji napravite od trenutka kada ustanete iz kreveta. Udvostručavanje broja koraka preko noći neće opteretiti tijelo niti povećati mogućnost povreda, kao kod vježbanja u teretani.

2. Pješačite tri puta dnevno po 20 minuta jer će vam to pomoći da dosegnete željeni broj koraka i smršate. Ako hodate 15 minuta posle svakog obroka imaćete bolju ravnotežu šećera u krvi. To znači da će vas hodanje posle ručka spasiti od uobičajene popodnevne letargije posle jela. 

3. Hodajte uzbrdo tri puta nedeljno, što uključuje i hodanje po stepenicama, pomaže u izgradnji mišića i ubrzava metabolizam. Na taj način ćete sagoreti više kalorija čak i kada sjedite za radnim stolom.

4. Hodajte tako da u jednominutnim intervalim ubrzate ritam hodanja i tako ćete povećati broj otkucaja srca, a to će sagoreti više kalorija. Nakon što uključite jednominutne intervale u rutinu hodanja, postepeno počnite  i sa povećavanjem ritma i trajanja intervala.

5. Mršavljenje hodanjem ne podrazumijeva samo hodanje. Pravite pauze u kojima ćete napraviti 15 do 20 čučnjeva, sklekove oslanjajući se na klupu ili radite duboke raskorake. Sve te vježbe ubrzavaju otkucaje srca, pomažu u izgradnji mišića i tako vam hodanje neće postati dosadno, prenosi Magazin Novosti. 

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još