Ovi začinski čajevi su idealni za varenje i dobro raspoloženje

 Ovi začinski čajevi su idealni za varenje i dobro raspoloženje

Kombinovani začinski čajevi pravi su eliksir za lijepo raspoloženje, ali i za dobru cirkulaciju i varenje

Za ove namjene je najbolje da pomiješate iste količine anisa, komorača i kima, po mogućnosti malo izdrobljenog. Potom uzmite punu kašičicu te mješavine, sipajte u šolju, prelijte ključalom vodom i ostavite da odstoji osam minuta. 

Sadržaj zatim procijedite, po želji zasladite sa malo meda i pijte između obroka. Ako imate probleme sa varenjem, nadimanjem i drugim stomačnim tegobama, pripremite čaj od komorača. Kašičicu sjemena komorača prelijte sa 250 ml vrele vode i ostavite da odstoji od osam do 10 minuta. Čaj potom procijedite i pijte dok je mlak, bez zaslađivača.

Biljni čajevi su bogat izvor flavonoida i polifenola i slobodno možete da ih ispijate tokom čitavog dana. Ukoliko popijete tri-četiri šoljice dnevno, smanjićete rizik od srčanog udara, jer flavonoidi pomažu održavanju zidova kapilara, tvrde stručnjaci za fitoterapiju. 

Osim toga, blagotvorni sastojci čaja štite od infekcija i karijesa, jer čiste bakterije koje se nakupljaju u naslagama oko zuba. Redovno konzumiranje čaja takođe podstiče detoksikaciju organizma i jača kosti.

Izvor: Magazin Novosti 

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još