Noćne more postaju češće s godinama

 Noćne more postaju češće s godinama

Foto: Shutterstock

Morama se ne treba opterećivati jer se tako samo potencira njihovo pojavljivanje, a stručnjaci kažu da su one češće kako starimo.

Osjećaj paralize, kašnjenje na važan sastanak, smrt voljene osobe, gubitak kose, ispadanje zuba, pad i vrištanje koje niko ne čuje su najčešće noćne more koje uznemiravaju i muškarce i žene.

Uzrok noćnih mora ne mora uvijek da bude strah, češće su u pitanju druge emocije, između ostalog, osjećaj griže savjesti, tuga ili zbunjenost.  

Ono što je zanimljivo je da muškarce češće muče noćne more u kojima je izraženo nasilja, dok se kod žena javljaju motivi gubitka bližnjih, a prema novom istraživanju objavljenom u „Sleep Medicine“, one postaju češće kasnije u životu.

Proučavanje noćnih mora kod starijih odraslih osoba

Ovo istraživanje, koje je sproveo tim istraživača u Koreji, imalo je za cilj posmatranje noćnih mora posebno u populaciji starijih osoba, Mind Body Green.

Imali su 2.940 učesnika čija je prosječna starost bila 63 godine, koji su ispunjavali upitnike o noćnim morama, kao i kvalitetu spavanja, stresu i depresiji.

U uzorku osoba starijih od 50 godina, 2,7 odsto njih reklo je da ima noćne more.

U grupi starijoj od 70 godina taj procenat je skočio na 6,3 odsto, što autori studije nazivaju „znatno većim“.

A povrh toga, oni koji su imali noćne more imali su „‘znatno više problema sa spavanjem, suicidne misli, depresiju i stres u većoj mjeri u odnosu na grupu koja nije imala noćne more“, napominje istraživanje.

Dodatna istraživanja takođe ukazuju na to da nesanica s godinama postaje sve prisutnija, ističući važnost higijene spavanja posebno za stariju populaciju, prenosi N1.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još