Najbolji filmovi 2020 koje možete odgledati za vrijeme praznika

 Najbolji filmovi 2020 koje možete odgledati za vrijeme praznika

Po mnogo čemu 2020. godina razlikovala se od prethodnih godina, kao i u ostalim segmentima života mnoge stvari promijenjene su i u svijetu filmske industrije. Odgođene su brojne premijere, a prekinuta snimanja narušila su cijeli filmski repertoar. Ipak, nekoliko genijalnih filmskih naslova se ipak istaklo, smatraju ljubitelji sedme umjetnosti a prenosi Journal. Umjesto bioskopskih sala filmove uglavnom gledamo u svojim domovima.

DA 5 BLOODS

U junu je izašao jedan od najboljih filmova ove godine, smatraju kritičari, s potpisom jednog od najotkačenijih reditelja uopšte. Spike Lee 2020. obilježio je malo drugačijim filmom o ratu u Vijetnamu, ‘Da 5 Bloods. Film prati četiri Afroamerikanca, veterane koji se vraćaju u Vijetnam kako bi pronašli svog palog vođu te obećano blago. Na tom putu suočavaju se s prirodom, ali i s moralnim haosom koji vlada Vijetnamom.

NEVER RARELY SOMETIMES ALWAYS

Film američke redateljke Elize Hittman upoznaje nas sa 17-godišnjom Autmn koja živi u Pennsylvaniji i neplanirano ostaje trudna. Budući da zakoni u mjestu u kojem živi zahtjevaju dozvolu roditelja za abortus, odluči sa rođakom preći granicu. Nada se da će iz situacije u kojoj se našla izaći odlaskom u New York, ali i tamo nailazi na niz stvari koje razbijaju iluziju o liberalnom društvu. Najbolji filmovi 2020. godine redom su genijalni, ali ‘Never Rarely Sometimes Always’ nalazi se u samom vrhu.

FIRST COW

Američka drama prvi je put izašla 2019. godine na filmskom festivalu u Tellurideu, a zatim je službenu premijeru imala u martu ove godine. Film Kelly Reichardt nedavno je osvojio nagradu za najbolji film na dodjeli New York Fil Critics Circle Awards. Radnja prati dva putnika koja bježe od opasne bande 1820-ih godina. Sanjaju o tome da se obogate i imaju savršeni plan: ukrast će mlijeko krave bogatog zemljoposjednika. Tako nastaje sasvim neočekivani splet priča o prijateljstvu, kapitalizmu, prirodi i samoći. Jedan je od najvećih filmskih favorita 2020. godine.

THE TRIAL OF THE CHICAGO 7

Eddie Redmayne, Sacha Baron Cohen, Joseph Gordon-Levitt, Michael Keaton, Noah Robbins, Yahyja Abdul-Mateen II, Frank Langella, John Carrol Lynch, Mark Rylance i Jeremy Strong obilježili su jesen u filmu ‘The Trial of the Chicago 7.’ Režirao ga je Aaron Sorkin koji, izgleda, nastavlja niz svojih genijalnih uspjeha i ponovno diže oskarovsku prašinu. Film prati suđenje koje je uslijedilo nakon velikog protesta u Chicagu 1968. godine. 

THE ASSISTANT

 Film s Charlize Theron u glavnoj ulozi zvuči kvaliteno i intrigantno. Radnja je fokusirana na Jane (Julia Garner), novu asistentkinju hollywoodskog producenta, lika koji je napravljen po uzoru na osuđenog Harveyja Weinsteina. Film prikazuje Janeinu svakodnevicu, predrasude muškaraca u kancelariji, te prtisak i mobing moćnog producenta. Iako se sami predator nikad ne prikaže u filmu, njegovo se prisustvo osjeća pa tako napetost doseže vrhunac, a film polako postaje gotovo horor.

BAD EDUCATION

U aprilu je na HBO GO-u izašao film ‘Bad Education’ u kojem glavne uloge tumače genijalni Hugh Jackman i oskarovka Alison Janney. Film prati priču nadzornika prestižne škole Franka Tassonea koji mora smisliti suludi plan kako bi zataškao troškove i pronevjeru novca epskih razmjera. Crna komedija temelji se na stvarnim događajima o najvećoj prevari u javnoj školi u američkoj istoriji.

DICK JOHNSON IS DEAD

Jedan od najboljih dokumentaraca godine u fokus stavlja posebno tešku temu: razgovor i odnos s osobama koje se bliže kraju svog života. Ali na sasvim pitak i genijalan način. Kad njen otac Dick zbog demencije više ne može živjeti sam, redateljka Kirsten Johnson useli ga kod sebe u stan. Njih dvoje započinju sasvim neobičan, pomalo bizaran projekt. Počinju snimati zamišljene prizore svih načina na koje bi Dick mogao umrijeti.

NOMADLAND

Nisam homeless, samo sam houseless”, govori u filmu Fern (McDormand), jedna od tisuće ljudi koji su nakon kolapsa ekonomije 2008. godine ostali bez kuće, napustili tradicionalni način života i počeli živjeti kao nomadi – ponekad iz svoje želje, ali puno češće prisiljeni uslovima. McDormand u filmu Nomaland glumi ženu iz malog gradića uništenog u krizi, koja nakon što sve izgubi odluči spakovati kofere i putovati svojim kombijem po Americi. Na tom putu susreće druge nomade, većinom naturščike koji zapravo glume fikcijsku verziju samih sebe, žive u svojim kombijima i rade kratke poslove od kojih preživljavaju od danas do sutra. Baš je zato ‘Nomadland’ neobičan spoj fikcije i dokumentarnog filma koji režira Chloe Zhao.

MA RAINEY’S BLACK BOTTOM

Prije samo nekoliko je dana stigao na Netflix, a već je zaradio lavinu dobrih kritika.U filmu glume genijalna Viola Davis, Glynn Turman, Colman Domino, Michael Potts te jednu od glavnih uloga (uz Davis) igra Chadwick Boseman koji je preminuo ove godine. Film ‘Ma Rainey’s Black Bottom’ nas vodi u muzički studio u kojem pjesmu s bendom mora otpjevati Ma Rainey, kraljica bluesa 20-ih godina prošloga stoljeća u Chicagu kojom je film inspirisan. Dok ona vodi svoju borbu s menadžerom koji želi preuzeti potpunu kontrolu na njezinom muzikom, trubač Levee (Boseman) i sam se želi ostvariti u muzičkoj industriji. Napetosti vrlo brzo rastu među glazbenicima, a istovremeno se prepliću teme rase, identiteta, nadmoći i industrije koja vlada muzičarima.

Kao jedan od najboljih filmova 2020. godine mnogi su kritičari istakli novi film iz Diznijeve tvornice, ‘Soul.’ Potpisuje ga Peter Docter, oskarovac zaslužan za nama najdraži Diznijev film ‘Inside Out.’ U središtu priče je Joe, učitelj glazbene umjetnosti u osnovnoj školi, koji sanja postati jazz glazbenik. Uoči velikog nastupa koji bi mu mogao donijeti željenu karijeru Joe doživi nesreću zbog koje mu se duša odvoji od tijela. Joeova se duša želi i treba vratiti u svoj život, a na tom putu će mu pomoći tajanstveni lik „22”. Divan film uskoro možemo gledati i u Cinestaru!

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još