Koronavirus može da ošteti mozak, a da ga ne zarazi

 Koronavirus može da ošteti mozak, a da ga ne zarazi

Izvor: Shutterstock/DC studio

Koronavirus ne mora direktno da prodre u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija koju prenosi britanska novinska agencija Rojters.

Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od koronavirusne bolesti kovid 19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se vjeruje da su vrlo podložne prodoru virusa.

Radi se o nosnom dijelu bulbus olfactorius, koji kontroliše čulo mirisa, i moždanom deblu, koje kontroliše disanje i rad srca.

Kod 14 pacijenata jedna ili obje regije sadrže oštećene krvne sudove, neke začepljene, neke su propuštale.

Ta područja propuštanja bila su okružena zapaljenskim tkivom, što je rezultat imunog odgovora organizma, utvrdili su.

Naučnici nisu pronašli dokaze o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine.

„Bili smo iznenađeni“, kazao je koautor istraživanja dr Avindra Nat iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

Oštećenja koja je uočio njegov tim obično su bila povezana s moždanim udarima i zapapljenskim bolestima nervnog sistema, dodao je.

„Naši rezultati za sada sugerišu da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak“, kaže dr Nat.

„Planiramo da proučimo kako kovid 19 oštećuje krvne sudove u mozgu i proizvodi li to neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata.“

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još