Koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebalo da izlazite napolje? Mi znamo odgovor!

 Koliko dugo nakon pranja kose ne bi trebalo da izlazite napolje? Mi znamo odgovor!

Mnogi ljudi izlaze napolje pre nego što dobro osuše kosu. Postavlja se pitanje koliko je pametno da to radite na vetru i da li su roditelji u pravu kada vam kažu da ne izlazite iz kuće barem četiri sata od pranja, čak i ako ste koristili fen.

Ukoliko imate naviku da izlazite iz kuće pre nego što ste potpuno osušili kosu, trebalo bi da pripazite na svoje zdravlje. Ova loša navika može da vam donese velike posledice, od užasnih glavobolja, do meningitisa. Naime, čak i kada vam je kosa naizgled potpuno suva, vlaga se zadržava u folikulu dlake.

Nekoliko sati od pranja, pore na glavi su potpuno otvorene, jer apsorbuju vodu. Samim tim je i prokrvljenost veća, a onda je i vaš imuni sistem izloženiji štetnim uticajima.U ovom slučaju, jak vetar utiče na sve šupljine na glavi, pa i otvorene pore. Najjednostavnije posledice izlaganja vlažnog vlasišta vetru su glavobolja i prehlada, odnosno upala sinusa. A može da vam se desi i nešto mnogo strašnije, kao što su facijalis i meningitis.

Da biste se zaštitili od ovih teških bolesti, trebalo bi da dobro osušite kosu posle pranja, kako bi se pore na glavi zatvorile.U slučaju da nećete da koristite fen, moraćete baš da budete strpljivi i da sačekate da prođe barem 5-6 sati.Ukoliko baš ne možete da zamislite da satima sušite svoju kosu ili ako negde jako žurite, onda je obavezno da po vetrovitom vremenu nosite kapu i šal, a ne bi bilo loše da preko svega nabacite još i jednu puniju kapuljaču.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još