Kako da smanjite prašinu u svom domu

 Kako da smanjite prašinu u svom domu

Foto:Deagreez

Pitate se kako da smanjite prašinu u svom domu? Zvuči kao nemoguća misiji, ali nije tako. Postoji način koji nam omogućuje da se lakše izborimo sa prašinom i smanjimo je na podnošljivu meru, baš zbog toga što je se nikada ne možemo u potpunosti rešiti.

U nastavku pročitajte neke cake kojih se treba pridržavati.

Kako da smanjite prašinu u svom domu:

Primenjujte pravilo „obavezno izuvanje“

Nemojte se ustručavati da gostima i ukućanima skrenete pažnju na obavezno izuvanje. Na taj način smanjujete unos prašine i olakšavate čišćenje.

Stavite male predmete u plastičnu kesu i zamrznite ih

Ovo je dobro za stvari kao što su dečije igračke. Možete ih zamrznuti na oko dva dana i zatim pustiti da se prirodno otope. To je odličan način da uništite grinje.

Držite kućne ljubimce dalje od spavaće sobe

Kućni ljubimci unose mnogo prašine i grinja sa sobom. Zbog toga je najbolje da kućni ljubimci ne prilaze spavaćoj sobi, a naručito ne krevetu. Održavajte redovno higijenu vašeg ljubimca i sprečićete dalje širenje prljavštine npr. kuče redovno četkajte i usisavajte.

Redovno perite jastuke

Ljudi često zaboravljaju da operu jastuke. Redovno peremo jastučnice ali jastuke nekako uvek zaboravljamo. Preporuke su da se peru na svakih 6 do 12 meseci ili da se zamene.

Provetravajte posteljinu

Na svakih par dana najbolje je da pre nego što namestite krevet ostavite malo da se posteljina provetri ili da je skinete i provetrite na terasi. Na taj način sprečavate skupljanje grinja.

Čistite dušek

Trudite se redovno da usisavate dušek, a ako je neko alergičan na grinje preporučljivo je da koristi zaštitnu navlaku. Prilikom odabira zaštitne navlake obratite pažnju na kvalitet i sistem zakopčavanja koji treba da bude isključivo sa rajsferšlusom.

Očistite teško dostupna mesta

Obratite pažnju na mesta koja nisu lako dostupna kao npr. ispod kreveta, na policama, ćoškovima, iza stvari koje se nalaze na podu i sl. To su mesta na kojima se zadržava prašina a koja obično zaobilazimo.

Usisavajte i brišite prašinu jednom ili dva puta nedeljno

Ne zaboravite da često brišete prašinu i usisavate jer na taj način sprečavate dalje širenje prašine.

Izvor :Lepota i zdravlje

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još