Izrada nakita hobi kreativne Marije

 Izrada nakita hobi kreativne Marije

Iza facebook profila Nakit Berane krije se zanimljiva priča, njen glavni aketer je master inženjer elektrotehnike i računarstva Marija Đurišić, rođena Beranka, koja je nakon svršenog fakulteta ostala da živi u Čačku. Izrada nakita je njen hobi, kojem se svojom kreativnošću priključila i njena sestra. Marija kaže da njena priča sa nakitom ima zanimljiv početak a počela je dok je još bila student.

Foto:Privatna arhiva


„Majka mi je dala novac da kupim šoljice koje su mi se svidjele, a ja sam otišla i kupila ogrlicu, bila sam oduševljena kako je napravljena, dugo sam posmatrala sve detalje i odlučila da probam da i ja napravim nešto slično. Nakon dva dana sam otišla u pozamanteriju i kupila materijal za moju prvu ogrlicu. Tako sam ja umjesto šoljica, sebi kupila „posao“. Na nagovor sestara i drugarica sam napravila facebook profil, još 2014. godine. Tada su se pojavile minđuše, poznate kao kićanke i ja sam počela da ih pravim. Moj nakit je tada upotpunjavao mnoge kombinacije na maturskim i drugim proslavama u Crnoj Gori. Dubai je najudaljenija destinacija gdje je moj nakit stigao. Jedna minđuša je ‘poželjela’ tamo i da ostane, zaboravljena je u hotelskoj sobi“, počinje priču Marija.

Foto:Privatna arhiva


Kaže da je inspiraciju tražila svuda ali da je najveći dio nakita nastao tako što je prvo napravila skicu.
„ Sjećam se da sam na predavanju iz Osnova elektrotehnike nacrtala ogrlicu, odmah posle toga sam je i napravila. Ta ogrlica je unikat, imam je samo ja. I to je zapravo ono čemu sam težila, da svaki komad bude unikatan, naravno, ponavljali su se neki modeli minđuša, međutim, morate mi vjerovati na riječ, nikada nije isti raspored cirkona, kopči, sitnih detalja, jer bi to narušilo moj cilj da svi imaju unikatan komad nakita“, dodaje Marija.
Interesovanje pretežno ženskog pola za njen nakit zaista bilo je, kaže Marija, ogromno, nekada je spavala po 2-3 sata dnevno da bi uspjela sve da napravi i pošalje u Crnu Goru ili u druge gradove u Srbiji.

Foto:Privatna arhiva


Međutim, došao je trenutak kada sam morala da prestanem sa izradom nakita, dobila sam ponudu da radim na fakultetu kao student demonstrator i Nakit Berane je ostao u sjenci mojih obaveza. Dugo je tako bilo. I uvijek sam na neki način patila zbog toga ali mi obaveze nisu dozvoljavale da se vratim tome. Ljubav prema izradi nakita je pobijedila i sad svaki slobodan trenutak koristim da napravim nešto zanimljivo. Nemam toliko vremena kao ranije ali za svoje prijatelje i najbliže uvijek sam tu, da ispunim neku njihovu želju i dopunim osmišljenu odjevnu kombinaciju komadom nakita“, priča Marija.

Foto:Privatna arhiva


Od početka pandemije u priču o izradi nakita ulazi i Marijina sestra, Jovana, diplomirani prehrambeni tehnolog, koja proširuje posao i počinje da izrađuje scrunchie gumice za kosu i platnene maske.
„Kao profesor u jednoj srednjoj školi, u doba pandemije, Jovana ima više slobodnog vremena pa je posao šivenja maski kao neki hobi. Ona je u međuvremenu naučila da šije, još uvijek su to komadi koje šije, prvenstveno za sebe, našu sestru i mene, a naravno i po porudžbini i za druge ljude. Ime profila Nakit Berane nismo htjele da mijenjamo iako sada na tom profilu objavljujemo ono što Jovana šije kao i novogodišnje dekoracije“, ističe Marija.
U poslednje vrijeme hit među djevojčicama su i ogrlice i narukvice od drvenih perli, bojene jarkim bojama, Marija planira da, ovih dana, počne da izrađuje i ovakve komade. Novogodišnji praznici su prilika da sestre Đurišić svoju kreativnost pokažu i u izradi novogodišnjih dekoracija, napravljenih najvećim dijelom od prirodnih materijala, koji će kako izgledom, tako i mirisom unijeti duh praznične čarolije u vaš dom.

Foto:Privatna arhiva


Marija kaže da nije lako vršiti prodaju proizvoda preko interneta.
„Moram napomenuti da mi živimo u sredini u kojoj internet trgovina nije na zavidnom nivou, a i malo smo teški za saradnju. Ljudi su prepuni nepovjerenja i često su nerealni u svojim zahtjevima“, dodaje ona.

Foto:Privatna arhiva

Sestre Đurišić ovih dana vrijedno rade, nadaju se da će uspjeti da realizuju planirano.

„Trenutno radimo na jednom, mogu reći malom projektu. Želimo da posjetimo jednu socijalno ugroženu porodicu, doniraćemo garderobu, maske, kao i novogodišnje ukrase, nadamo se da ćemo uspjeti da im izmamimo osmjeh na lice“, završava Marija.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još