Isprobajte ovu dijetu: Jedite osam sati, a onda strogi post ostatak dana

 Isprobajte ovu dijetu: Jedite osam sati, a onda strogi post ostatak dana

Foto : Shutterstock

U današnje vrijeme, kada postoji zaista mnogo informacija o različitim načinima gubljenja kilograma, sigurno ste se pitali koja je dijeta najbolja? Dok će odgovor zavisiti od osobe do osobe, jer su nam ipak organizmi drugačiji, možda ne bi bilo loše da isprobate i osmosatnu dijetu.

Šta je osmosatna dijeta?

Radi se o dijeti koju je osmislio David Zinčenko, a predstavlja princip da konzumirate hranu samo u ciklusu od osam sati, a preostalih 16 sati traje post. Ova vrsta dijete naziva se i privremenim postom, a u njoj se smjenjuju periodi jela i posta. Kreator dijete tvrdi da se osmosatnom dijetom mogu izgubiti kilogrami u samo par dana, prenosi N1 Zagreb.

Ovaj princip posta 16:8 koristi se već od davnina i bazira se na teoriji da je ljudsko tijelo dizajnirano na način da lakše podnese razdoblje obilnog hranjenja, a nakon toga razdoblje posta. Gubitak kilograma u osmosatnoj dijeti bi trebao biti oko 4,5 kilograma sedmično.

Djeluje li dijeta od 8 sati?

Za vrijeme posta se povećavaju nivoi hormona rasta zbog čega se gubi masno tkivo i povećava se mišićno tkivo, poboljšava se osjetljivost na insulin, popravljaju se ćelije i poboljšavaju funkcije gena vezane za zaštitu od bolesti.

Osim toga, osmosatna dijeta služi kao ‘prevara’ za vaš organizam jer zbog posta on misli da uzimate manje kalorija. Što manje kalorija uzimate, a više ih trošite, lakše ćete gubiti neželjene kilograme.

Po nekim se izvorima preporučuje držanje ove dijete barem tri dana sedmično, no neki su izvori pokazali kako to nije previše efikasno i da bi trebalo da se post odvija češće.

Kada jesti u osmosatnoj dijeti?

Vreme osmosatne dijete podložno je vlastitim željama i individualnoj potrebi za hranom. Nije precizirano u kojih osam sati u danu treba konzumirati hranu, a u koje vrijeme post.

Bez obzira na to smatra se je period od 9 do 17 sati idealan za jelo. Štagod odabrali, najvažnije je da u tom periodu unesete sve za vaše tijelo potrebne dnevne kalorije. Takođe, ne postoje restrikcije oko toga da svakog dana osmosatna dijeta mora biti u isto vrijeme.

Šta jesti u dijeti 8 sati?

Hrana u osmosatnoj dijeti nije precizirana što znači da nema nekih restrikcija, ali se očekuje da ćete se zdravo hraniti. Ovo nije izgovor da se možete prejedati tih osam sati u danu već da se hranite dovoljno da možete izdržati post od 16 sati nakon razdoblja hranjenja.

Ne postoje pravila oko toga šta treba da jedete, ali preporučuje se unos raznovrsnih i zdravih namirnica, životinjskih i biljnih proteina i zdravih ugljenohidrata. Jedino što se ne smije konzumirati u osmosatnoj dijeti su slatki napici i alkohol. Za vrijeme posta se dopušta čaj, voda i kafa, ali ne i drugi slatki napici.

Ovo je dijeta u kojoj su dopuštene grickalice, posebno one koje ne debljaju, a prirodne namirnice su uvijek bolja ideja od industrijskih.

Doručak za vreme dijete

Za doručak u osmosatnoj dijeti se preporučuje da sačekate do početka vašeg osmosatnog ciklusa, a na jelovniku za doručak trebalo bi da bude šoljica čaja, vode ili kafe. Preporučuje se i lagano vježbanje.

Ipak, ta metoda nije najbolja za sve osobe jer je nekima potreban doručak nakon buđenja. Ako osjećate slabost i jaku glad nakon šolje neke tečnosti, svakako pojedite nešto.

Takođe, ova dijeta nije pogodna za osobe s nestabilnim šećerom u krvi ili dijabetesom.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još