Blizina zelenim površinama smanjuje vjerovatnoću da ćete postati pušač

 Blizina zelenim površinama smanjuje vjerovatnoću da ćete postati pušač

Osobe koje imaju pristup ili žive blizu zelenih površina rjeđe su sklone pušenju ili nastavku pušenja, pokazalo je novo britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu „Social Science & Medicine“.

Rezultati studije sprovedene među 8.000 Britanaca dovode u vezu blizinu i pristup zelenim površinama sa smanjenom vjerovatnoćom da će osoba postati pušač i većom vjerovatnoćom da će se uspješno osloboditi ove loše navike.

Studija je pokazala da je kod osoba koje su pušile uočena 12 odsto veća šansa da će prestati ako žive u blizini zelenih površina.

Rezultati istraživanja koje su sproveli naučnici sa Univerziteta u Plimutu, Ekseteru i Beču nijesu se izmjenili ni kada je u obzir uzet socio-ekonomski status učesnika i njihovo rizično zdravstveno ponašanje.

Ranije studije istih naučnilka pokazale su da i sam pogled na prirodu i zeleni krajolik smanjuje želju pojedinaca za alkoholom, cigaretama i nezdravom hranom.

Postoje i raniji dokazi po kojima posmatranje prirode smanjuje nivo stresa i povećava dobrobit pojedinca.

Foto: Shutterstock

Autori studije ističu da je riječ o prvom istraživanju koje eksplicitno dovodi u vezu „veći udio zelenih površina u okruženju sa smanjenjem nezdravog načina života“, rekla je Sabin Pahl, koautorka studije i specijalista za urbanu i ekološku psihologiju na Univerzitetu u Beču.

Ona i njene kolege vjeruju da bi povećanje broja zelenih površina moglo da preraste u djelotvorniju strategiju javnog zdravstva i znatno doprinese smanjenju broja pušača u društvu, prenosi N1.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još