Beranci ne slave Međunarodni dan muškaraca

 Beranci ne slave Međunarodni dan muškaraca

Povod da danas prošetamo glavnom gradskom ulicom bio je da pripadnicima „jačeg pola“ čestitamo njihov dan i provjerimo koliko ih je čulo da se upravo 19. novembar u svijetu obilježava kao Dan muškaraca. Naša očekivanja su se potvrdila kao tačna. Većina Beranaca nikad nije čula za ovaj praznik. Čestitke od naše ekipe su dobili, a to što smo uspjeli da im izmamimo osmjeh smatramo našim uspjehom.

Svijet već dvadeset i jednu godinu slavi, ali zapravo niko na svijetu ne obilježava, Međunarodni dan muškaraca.

Osnivači ovog praznika izmislili su dan da odaju počast svemu što termin „muževnosti” sa sobom donosi.

Dakle, stvari poput biti „dobar momak”, „uzor” i svi oni drugi rodni stereotipi koji su, iako pozitivni, i dalje samo rodni stereotipi. Ipak, veoma je opasno slaviti rodne stereotipe, čak i pozitivne.

Majkl Kimel napisao je za list Gardijan: „Naziv Međunarodnog dana muškaraca toliko je opterećen – da li je za ili protiv rodne ravnopravnosti? Nadahnut feminizmom ili mu se protivi? – da to čini previše teškim kretanje kroz to političko minsko polje. Možda ga treba preispitati.”

Možda treba preispitati Međunarodni dan muškaraca. Možda to treba pretvoriti u nešto sasvim drugo.

Bez obzira šta se u budućnosti bude dešavalo sa Međunarodnim danom muškaraca, danas, 19. novembra, obeležavamo dan naših dragih očeva, braće, prijatelja, životnih partnera ili bilo kojih muškaraca koji su svojim prisustvom, namernim ili slučajnim, učinili naš život lepšim, a verovatno i malo komplikovanijim.

Prvi put zvanično obeležen 1999. godine

Prvo obeležavanje Dana očeva u SAD održano je 19. juna 1910. godine u Spokenu, u državi Vašington, a ustanovila ga je Sondra Dod.

Nakon što je 1909. slušala propoved o Majčinom danu, Dod je poželela da ima dan priznanja i za svog oca. Dan očeva postao je nacionalno proslavljan praznik 1972. godine kada je treća nedelja u junu javnim zakonom proglašena danom priznanja za očeve.

Ipak, šire razmere ovaj dan je poprimio više od 90 godina kasnije.

Bilo je različitih pokušaja da se započne internacionalno obeležavanje Međunarodnog dana muškaraca. Međutim, do toga je došlo tek 19. novembra 1999. godine, kada je u Trinidadu i Tobagu svečano proglašen i od kada počinje da poprima šire razmere.

Govoreći u ime Uneska, direktorka Žena i kulture mira, Ingeborg Brajnes rekla je o Međunarodnom danu muškaraca: „To je izvrsna ideja koja će doprineti rodnoj ravnoteži”.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još