Vavilonska biblioteka: Crnoj Gori je neophodna jedna nova i drugačija scena

 Vavilonska biblioteka: Crnoj Gori je neophodna jedna nova i drugačija scena

Foto:pulse.rs

Vavilonska biblioteka je umjetnička zajednica, osnovana 2020. godine sa ciljem da djeluje u pravcu „umjetnost u svemu i za sve“ po riječima njenih idejnih tvoraca.

Nastala kao on line projekat, u godini kovid pandemije, ova zajednica je za kratko vrijeme uspjela da okupi više od dvadeset slobodnih umjetnika iz Crne Gore, prvenstveno pisaca, pjesnika i muzičara koji stvaraju autorsku muziku, kao i da izvede dva performansa: „Poezija je na ulici i Neko nas snima“.

Uoči priprema za Novogodišnji poetski matine koji će biti realizovan preko internet platformi, članovi zajednice poručuju „kako je krajnje vrijeme da i mi postanemo vidljivi, jer mnogi od nas stvaraju i više od deset godina ali nikada nismo dobili ravnopravnu priliku da neki od naših projekata realizujemo iz budžeta namijenjenog za kulturu i umjetnost naše zemlje“.

„Želimo da tim praksama dodijeljivanja sredstava za uvijek iste i već upodobljene krugove, napokon dođe kraj“, kazala je Katarina Sarić, književnica.

Po riječima Sare Vuković, pjesnikinje i slikarke, Crnoj Gori je neophodna jedna nova i drugačija scena na kojoj se mogu prezentovati multimedijalni sadržaji, a muzičari Braco Subotić i Nemanja Đorđević, dodaju da je gotovo nemoguće stvarati autorsku muziku bez višenamjenskog prostora u kojem bi se ona istovremeno realizovala i prezentovala.

Grupa umjetnika, okupljena oko Vavilonske biblioteke, svjedoči da su godinama izdvajali od vlastitih sredstava za egzistenciju ili tek rijetkih sponzora, da bi stvarali svoju umjetnost i da sa ovom godinom, koju je zapljusnuo talas promjena, očekuju da se i u segmentu kulture i umjetnosti na crnogorskoj sceni dogodi isto.

Umjetnici za sada djeluju u virtuelnom prostoru internet mreža preko kojih su se i povezali, nazvavši svoju zajednicu po istoimenoj Borhesovoj pripovijetki čija je ideja u osnovi njihovog motoa, ali isto tako su spremni, kad kovid pandemija utihne, da zatraže svoja prava na ravnopravno učešće u kreiranju projekata u instuticajama kulture i njihovom budžetu, koji im je u proteklim decenijama bio nedostupan.

iIzvor: CDM

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još