„Muzička arhitektura Ludviga van Betovena“ viđena očima Milice Labudović

 „Muzička arhitektura Ludviga van Betovena“ viđena očima Milice Labudović

Foto: Privatna arhiva

Arhitektonski fakultet Univerziteta Crne Gore, priredio je, uz podršku Ambasade Savezne Republike Njemačke u Podgorici, digitalnu izložbu „Muzička arhitektura Ludviga van Betovena“, povodom obilježavanja 250 godina od rođenja velikog kompozitora. 

Među studentkinjama i studentima koji su svoje radove predstavili na ovoj virtuelnoj izložbi, učešće je uzela i studentkinja arhitekture iz Berana Milica Labudović.Ova ambiciozna djevojka završila je osnovne i magistarske studije Pejzažne arhitekture na Šumarskom fakultetu u Beogradu, nakon čega je odlučila da upiše Arhitektonski fakulteti u Podgorici, čime će, kako kaže, zaokružiti svoje obrazovanje na polju arhitekture.

„Povod za organizaciju izložbe bio je obilježavanje 250 godina od rođenja velikog kompozitora Ludviga van Betovena. Odlučila sam da se prijavim jer mi je zadatak bio primamljiv i činio mi se kao dobar izazov za jednog studenta arhitekture. Predstavila sam se radom čiji početak i osnovu predstavlja Betovenova Šesta simfonija. Izučavala sam tu simfoniju, ono što je on htio kroz muziku da prikaže. To sam kasnije predstavila kroz pet postera na kojima se nalaze različite teksture sa kojima se susrećemo u svakodnevnom okruženju, teksture poput biljaka, zemlje i drugih“, objašnjava Milica.

Cilj je, dodaje ona, bio da posmatraču približe i vrate sjećanja doživljena u prirodi i izazove osjećaj empatije.

„Razloga za to bio je da podsjetim na ono što se danas dešava u prirodi i okruženju, na to koliko je čovjek postao nemaran po pitanju očuvanja životne sredine. Ono što je interesantno je da je to Betoven predstavio u svom radu prije gotovo nekoliko vjekova. Onaj koji poznaje njegov rad zna da je on veličao prirodu“, ističe Milica.

Rad je naišao na pozitivne reakcije ljudi koji su propratili izložbu. Pozitivni komentari odnose se na samu ideju i poruku koju je Milica željela da prenese ljudima iz okruženja i svima onima koji su imali priliku da vide njen rad.

„Žao mi je što učesnici nijesu mogli uživo predstaviti svoje radove, zbog epidemiološke situacije, ali i digitalni format nije loš ako postoji dobar zajednički cilj“, kaže Milica.

Milica u budućnosti sebe vidi u Crnoj Gori , kaže da bi nakon završenih osnovnih studija, ukoliko se ukaže prilika školovanje nastavila u inostranstvu, kako bi nova stečena znanja mogla primijeniti u svojoj zemlji.

Foto: Privatna arhiva

„Sebe vidim kao nekog ko će povezati pejzažnu arhitekturu sa arhitekturom i ko će nešto što je u svijetu prepoznato i primjenjivo , tu ekološku, zelenu arhitekturu, donijeti i kod nas“, zaključila je Milica.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još