KUD „Lim“ čuva običaje i tradiciju Vasojevića

 KUD „Lim“ čuva običaje i tradiciju Vasojevića

Foto: KUD „Lim“

Tradicija i običaji u životu jednog naroda zauzimaju značajno mjesto. Svjedoci smo da živimo u vremenu kada u neprestanoj trci za novcem i nekim drugim vrijednostima polako zaboravljamo posebnosti našeg naroda. Kulturno umjetničko društvo “Lim “ iz Berana već deset godina radi na očuvanju kulturne baštine ovog podneblja. Aktuelna epidemiološka situacija učinila je da se koncert, koji je planiran za proslavu jubileja odgodi za neko bolje vrijeme.

Foto: KUD „LIm“

“Planirali smo da organizujemo veliki koncert i da se na taj način zahvalimo publici koja nas podržava već deset godina, da im pružimo dva sata uživanja u tradicionalnim igrama, u onom dijelu naše kulture koja često nepravedno biva zaboravljena, da oživimo ono što smo i što je dio naše tradicije.To je i prilika da publiku podsjetimo da smo prepoznati, ne samo kao KUD koji se bavi igrom i pjesmom, već i kao kulturni radnici koji se bave humanitarnim radom, što nam pričinjava veliko zadovoljstvo. Koncert je za sada odgođen, nije nam bilo svejedno ali smo našli način da uz poštovanje propisanih mjera i savremenih tehnologija našoj publici pripremimo neku vrstu zamjene.

Foto: KUD „Lim“

  U saradnji sa Ivangrad studijom realizovali smo projekat promocije izvornih pjesama  iz Vasojevića, na dvije lokacije od kojih je jedna važan kulturno istorijski spomenik, utvrđenje koje je nepravedno i od strane države i od lokalne uprave zaboravljen i prepušten zubu vremena. Riječ je o utvrđenju koje potiče iz doba dinastije Brankovića „Bihor gradu“ koje je za naš narod od izuzetnog nacionalnog značaja. Organizovano smo krenuli i na uređenje ovog lokaliteta tako da se nadamo da će na proljeće zidine ovog drevnog grada ugledati svjetlost dana.

Foto: KUD „Lim“

Druga lokacija je izuzetan turistički potencijal i mogu slobodno reći biser naše opštine, pećine i vodopad Skakavica, za koji se nadamo da će u dogledno vrijeme od strane opštine biti i turistički valorizovan“, kaže specijalista vaspitač za tradicionalne igre na magistarskim studijama za etnokoreologiju na Univerzitetu „Goce Delčev“ u Štipu, hadži  Milisav Tmušić.

Milisav Tmušić

 Ovo kulturno umjetničko društvo u saradnji sa etnografskim muzejom iz Beograda i etnolozima sa Beogradskog univerziteta trenutno radi na projektu vraćanja na scenu autentičnih nošnji i oglavlja Vasojevića. Ovaj projekat će biti realizovan do kraja godine i biće predstavljen publici . Dok planiraju buduće projekte, Tmušić se sa ponosom prisjeća najznačajnijih nastupa i učešća na velikim smotrama.

„KUD “Lim“  je dva puta bilo  jedini predstavnik Crne Gore  na velikoj evropskoj smotri Srba regiona i dijaspore, jednom  u Nišu, a drugi put  u Beogradu. U Beogradu smo nastupali u Sava centru, što se može smatrati krunom naših nastupa na prostorima bivše Jugoslavije. Sam osjećaj nastupa na toj sceni je neopisiv”, dodaje on.

Foto: KUD „Lim“

Članovi ovog KUD-a bili su učesnici u formiranju najvećeg kola na svijetu, 2015. u Novom Sadu, kada se pravilo kolo za Ginisa. Učestvovalo je preko 12 000 igrača iz 290 kulturno-umjetničkih društava iz 11 zemalja. Ono čime se u ovom KUD-u ponose je i učešće u emisiji Šljivik, koju realizuje RTS.

“Imali smo tu čast da mi organizujemo audiciju za emisiju Šljivik. Ekipa RTS-a je bila desetak dana u Beranama. Potrudili smo se da naš grad predstavimo u najboljem svjetlu, predstavimo znamenitosti Berana, obiđemo naša sela. Mi se u okviru našeg društva bavimo i naučno-istraživačkim radom, obilaskom terena Gornjeg i Donjeg Polimlja, prije svega teritorije Vasojevića, što nam je pomoglo da budemo dobar domaćin emisiji Šljivik”, kazao je Tmušić.
On naglašava da su razgovori sa starim ljudima osnova njihovih istraživanja. Od njih saznaju i od zaborava čuvaju igre, pjesme i narodne običaje ovog kraja. Nada se da će prikupljeni materijal pomoći budućim generacijama da upoznaju svoje korijene.

Foto: KUD „Lim“

„Prikupili smo značajan materijal koji je obrađen. To znači da su zapisani koraci, da neke buduće generacije i stručni ljudi koji se budu bavili ovim poslom prenesu znanja igračima i da se to na sceni primijeni i vidi. Baveći se istraživačkim radom mi smo se fokusirali na teritoriju Vasojevića, tako da imamo tri koreografije sa ovih prostora. Jedna je svadbeni običaj u mladinoj kući, u kojoj prikazujemo dolazak svatova po mladu, običaje koje potom slijede, igre i pjesme koje se izvode. Imamo koreografiju „I na radost i na žalost” koja je dva puta osvojila 1. mjesto za izvorni prikaz koreografije na velikom festivalu u Novom Sadu 2012. i 2014. godine. U toj koreografiji se govori o dovođenju mlade u novi dom, spremanje i odlazak u rat njenog supruga, njegova smrt i donošenje kući, gdje smo prikazali i taj pogrebni običaj u kojem je zastupljena tužba i lelek. Pripremili smo i novu koreografiju „Stare igre iz Vasojevića“, koje su zapisane zahvaljujući  kazivačima iz Gornjeg Polimlja iz Andrijevice i iz sela Trešnjeva, Konjuha i Zabrđa“, dodao je on.

Broj članova društva, po riječima Tmušića,  varira iz godine u godinu. Kaže da ih je nekad manje, nekad više, ali da je važno da interesovanje za folklor postoji. Tmušić naglašava da će, kao i do sad , nastaviti da rade na očuvanju tradicije i pružanju pomoći onima kojima je pomoć potrebna.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još