Izložba domaće radinosti otvorena u Polimskom muzeju

 Izložba domaće radinosti otvorena u Polimskom muzeju

Izložba proizvoda domaće radinosti, koju su organizovale NVO “ Sjeverna zemlja“ iz Berana i NVO “ Vrijedne ruke“ iz Petnjice svečano je otvorena danas u Polimskom muzeju. Izložba će biti otvorena narednih 15 dana. Na izložbi su prezentovani proizvodi dvadesetak proizvođača iz Berana, Petnjice, Bijelog Polja i Mojkovca.

Posjetioci izložbe biće u prilici da vide vunene i tkane proizvode, ukrase za kuću, ručno izrađeni nakit, rukotvorine od drveta, ljekovite čajeve,meleme, likere, sirupi, ali i originalne Znuggle igračke.

Sekretar Sekretarijata za poljoprivredu, turizam i vodoprivredu Božo Premović otvorio je izložbu i kazao da ona predstavlja vid podrške i turističke ponude Berana i Sekretijat na čijem je čelu i u buduće podržavati takve i slične manifestacije.

Direktor NVO „Sjeverna zemlja“, Marinko Barjaktarović zahvalio se prisutnima i izlagačima .

“ Planiramo da se u budućnosti intenzivno bavimo promocijom poljoprivrede kao osnovne djelatnosti i svim onim što prati njen razvoj“, kazao je on.

Predstavnica NVO “Vrijedne ruke” Sabaheta Novalić je naglasila da već godinama rade na unapređenju i afirmaciji tradicije i kulturnog nasleđa ovih krajeva.

Borka Babović je članica Radionice “Kala”, koja kao dio NVO “Kreativa”, broji oko tridesetak žena, od čega su njih osam aktivne. Naglašava da iako rade ono što vole i što ih ispunjava nedostaje tržište za proizvode koje proizvode.

“Imamo širak asortiman proizvoda, to su uglavnom detalji koji služe za dekoraciju, lutke od vune… Na izložbi se prestavila još jedna članica Kreative, Gina Balević
.Danas sam donijela svoje proizvode od meda, pošto se dugo godina bavimo pčelarstvom. Međutim, kao seosko domaćinstvo u pripremi, radimo i druge proizvode.

Posjetioci izložbe mogu vidjeti naše proizvode koji imaju licence – melem za opekotine, razne kreme, tonike, propolis kapi, sapune, kao i moje rukotvorine”, kazala je Delević. Pomenuta manifestacija je izložbeno – prodajnog karaktera.Ova aktivnost je realizovana u okviru projekta „Edukovan proizvođač, prepoznatljiv domaći proizvod!“, koji se finansira sredstvima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za 2020. godinu.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još