Ironija kao otpor neznanju i primitivizmu

 Ironija kao otpor neznanju i primitivizmu

Foto:DAN

Književnik i novinar Darko Jovović oglasio se novim naslovom, „Uzmi knjigu”, koju je objavio Institut za srpsku kulturu iz Nikšića, uz podršku Vlade Republike Srbije. „Uzmi knjigu” je zbirka Jovovićevih kolumni, u kojima je naš dugogogodišnji novinar, tokom proteklih godina, komentarisao stanje u našem društvu.
U uvodnim napomenama Jovović ističe da je, radeći kao novinar, u Dnevnom listu „Dan” u poslednjih petnaestak godina, objavio mnoštvo različitih priloga i da se među njima izdvajaju kolumne koje su svoje mjesto našle u rubrici „Stav”. Odlučio je, kako navodi, da njih 29 pretoči u knjigu, u želji da sabrane i poređane po datumskom redu objavljivanja, svjedoče o njegovim pogledima na brojne anomalije koje su poslednjih godina zaokupljale crnogorsko društvo.
“ Ova knjiga predstavlja plod moje težnje da, kroz pisanu riječ, protkanu ironijom, dam otpor primitivizmu, kukavičluku, onima koji misle da od njih svijet počinje, nasilju onih koji su na vlasti i oko vlasti, unižavanju duhovnih, kulturnih i estetskih vrijednosti i da ukažem da smo pred Bogom isti, bez obzira šta radimo i koliko imamo. Nastojao sam da kroz ova sarkastična štiva, satkana od čemernog bunila društva u kom živimo, ostavim prikriveni prostor za nadu, za slobodnog čovjeka koji se nazire na kraju tunela. Ta nada je nadvladavala duhovne poraze roda moga za koji, nadam se, dolaze bolji dani „, poručio je Jovović.

Foto: DAN


Zašto je Vaša knjiga kolumni, koju ste štampali poslije sedam zbirki poezije, ponijela naziv „Uzmi knjigu”?
“ Knjiga je dobila ime po kolumni koja nosi naslov „Uzmi knjigu”. Ta kolumna se našla na kraju ove publikacije kao poruka da nedostatak obrazovanja, odnosno otklon od knjige, manifestuje manjkavost pristojnog i kulturnog ophođenja i „zdrave” komunikacije među ljudima, što, u neku ruku, uzrokuje i sveukupno zaostajanje jednog društva. Ta zapovjedna rečenica, sastavljena samo od dvije riječi u minulim vremenima skoro da nije silazila sa usana odvažnih branitelja znanja od kojih su se mnogi domogli akademskih titula, ali ni onih koji nikada nijesu naučili da čitaju i pišu. Svi oni su dobro znali da je knjiga nešto najsvetije i najuzvišenije što je čovjek uspio da iznjedri i da je ona putokaz za naprednije i srećnije sjutra. Međutim u poslednje vrijeme pojavila se garnitura „upravitelja” naših života koja je umjesto „Uzmi knjigu” uzvikivala „Uzmite im knjigu”, sa namjerom da isprazne biblioteke i hramove kulture i stvore društvo neznalica sa kojima je lako manipulisati. Međutim, i pored takve kampanje, knjiga se u Crnoj Gori održala u životu u inat onima koji misle da mogu da je nadžive i koji zaboravljaju da je u njima, između ostalog, uokvireno i njihovo neznanje opasnije od saznanja da su se pitali više od onih što nešto znaju“.
Da li ste i ostale kolumne pisali na tom fonu?
“ Uglavnom jesam, jer sam na taj način, kako sam i naveo u jednom od ovih štiva, ukazivao da se pred najezdom primitivizma tomovi uvezane hartije „opterećene” naučnom, duhovnom i književnom tvorevinom, potiskuju u stranu, dok su na vrednosnom kantaru drštva u kome živimo počele da pretežu otrcane fraze onih koji se nešto pitaju i govore o obećanom blagostanju kao produktu onih koji nijesu pročitali ni obaveznu lektiru iz osnovne škole“.
Šta poručujete svojom novom knjigom?
“ Jedna od poruka je da je jedino slobodouman čovjek, lišen podaničkih stega, „zdrav” čovjek i upotrebljivo biće za realizaciju naprednih i razvojnih ideja. Jer kad jednom narodu slijepa odanost nekom ko se, sticajem okolnosti proglasio za vođu, postane bitnija od sopstvene kulture, tradicije, znanja i budućnosti generacija koje dolaze onda je taj narod zasigurno, sam sebi potpisao smrtnu kaznu. Zato su knjige i znavena štiva lijek za otrežnjenje onih koji su se upecali na udice sile, pohlepe, neznanja i primitivizma“.

Izvor :DAN

.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još