Danska glumica rođenu u Beranama posjetila Crnogorsku kinoteku

 Danska glumica rođenu u Beranama posjetila Crnogorsku kinoteku

Marijana Jankovic (©HEIN Photography)

Marijana Janković, glumica iz Danske, rodjena u Beranama, održala je masterklas i s našim glumcima podijelila dragocjeno iskustvo rada s renomiranim rediteljima i kolegama glumcima.

Marijana Janković jedna je od najcjenjenijih glumica u danskoj filmskoj industriji. Film “Helijum” u kojem je glumila nagrađen je Oskarom, a sarađivala je i sa jednim od najvećih rediteljskih imena – Larsom fon Trirom. Kaže da je uspjela da spoji najbolje iz izvornog i mentaliteta u kojem živi od šeste godine.

„Uspela sam nekako da povežem mog crnogorskog borca zajedno sa tim nekim danskim lepim načinima života i razmišljanja da bih uspela da budem to što jesam danas”, kaže Janković.Ne zaboravljajući težak početak života u Danskoj Marijana se oprobala i kao rediteljka, uradivši kratki autobiografski film koji je nagrađen u Kopenhagenu i Njujorku.“’Maja’ je bio film koji sam prvo htjela da nekako poklonim mojim roditeljima, jer oni su žrtvovali neki svoj život, napustili su svoju zemlju, porodicu, sve što znaju, da bi meni dali neki bolji život”, kaže Janković.Trenutno piše scenario za film koji se naslanja na njenu životnu priču.“Mene dugo nerviraju ti filmovi koji specijalno se prave u Dansku jer kada ima neki film o Srbima, Crnogorcima, da kažemo “Jugoslovenima”, oni su ili kriminalci, ili neki loši ljudi… hoću da napravim neki film gde ih mi pokažemo kao ljude koji, kakvi su ljudi s ovih prostora: oni su dobri, oni su vredni, oni su radni, puni su ljubavi, imaju humora“, zaključuje Janković.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još