Četkicom do praznične magije

 Četkicom do praznične magije

Ovih dana izlozi beranskih lokala izgledaju kao da su dio bajke. Novogodišnju euforiju, u nimalo lakoj godini koja je za nama, četkicom i bojom dočarava  naša mlada sugrađanka Ivona Đukić. Iako nije umjetnica po profesiji ljubav prema slikanju  iskazuje još od malih nogu. Pored umjetničke crte koju posjeduje Ivona je odbrala da studira političke nauke. Ivona je diplomirani politikolog i trenutno na magistarskim studijama.

Ideju da uljepša beranske izloge dobila je sasvim spontano,ukrasila je izlog na jednom beranskom lokalu a zatim su uslijedili pozivi za ostale lokale,salone i butike.

Foto : Privatna arhiva

“Iz  zabave sam naslikala prozore u “Štrafti” i onda su krenuli pozivi da slikam i ostale lokale, salone, butike itd. Sve što radim i naslikam radim slobodnom rukom, ne postoje nikakvi šabloni ili tome slično. A radim akrilnim bojama jer se one vezuju za staklo i liče na plastiku, a opet se kasnije ne skidaju teško.

Ja sama osmislim sliku kako bi izlog mogao da izgleda, ako neko ima neku posebnu želju onda i to uvrstim u okviru onoga što naslikam kako bismo svi bili zadovoljni. Beranci su zaista, na moje iznenadjenje, oduševljeni izlozima, i stvarno su pozitivne reakcije. Nisam očekivala ovoliko divnih komentara i pohvala, ali ni ponuda za rad ”,kaže Ivona.

Foto : Privatna arhiva

Ivona ističe da iako je korona pokvarila raspoloženje svih nas, da ne treba zanemariti praznike i radost koju oni donose

“ Što se tiče korone, mislim da smo svi previše opterećeni time i da nam je svima pokvarila raspoloženje. Ali, mislim da sam ja na ovaj nacin doprinijela ljepsoj atmosferi i da sam unijela malo prazničnog duha u Berane. I svakako da bih preporucila svima da ne zanemare praznike zbog ove situacije već da ove godine razvijaju maštu i utonu u svijet zvončića i požele za Novu da sve ovo prođe”,kaže Ivona.

Foto : Privatna arhiva

U slobodno vrijeme Ivona slika, radove prodaje a novac daje u humanitarne svrhe. kaže da voli da pomaže ljudima i da je to čini srećnom, kao što je srećnom čini i umjetnost kojom se bavi.

“Jedino slikarsko platno osluškuje moje tišine i nemire i pretvara ih u mir. U  svakom radu je dio mene i želim da ljudi u mojim radovima pronađu i dio sebe i da ih moje slike vrate u neki njima značajan trenutak života ”, dodaje Ivona.

Foto : Privatna arhiva

Za svoje slike kaže da su nastale iz ljubavi i da na njima nema negativnih osjećanja a da je njeno najvrednije djelo plaćeno osmjehom.

Foto : Privatna arhiva
Avatar

Portal Berane

Pročitajte još