Centar za kulturu u novu godinu sa novim izazovima

 Centar za kulturu u novu godinu sa novim izazovima

Pandemija korona virusa najviše je uticala na rad ustanova kulture. Onemogućena je realizacija brojnih manifestacija, a veliki broj umjetnika bio je prinuđen da otkaže autorske programe i projekte. Beranski Centar za kulturu od početka pandemije jedva da je realizovao nekoliko programa na kojima je bila prisutna publika. Ipak , po riječima direktorice najveće kulturne ustanove u ovom gradu, Slobodanke Ivanović, vrijeme je iskorišteno da se realizuju brojni projekti, ne tako vidljivi kao što su predstave, promocije knjiga i koncerti, ali veoma značajni za funkcionisanje Centra za kulturu.

Foto: CZK


„ Do marta smo realizovali sve planom predviđene aktivnosti. Ministarstva kulture nam je 12. marta uputilo dopis o obustavi realizacije svih programskih aktivnosti, koje se odnose na javna okupljanja u cilju sprovođenja mjera zaštite od korona virusa, a po preporukama IJZ. Nakon skoro dvomjesečnog perioda, krajem aprila smo uslijed ublažavanja mjera, počeli da radimo, koliko su to mjere dozvoljavale . Nažalost ove godine nismo održali manifestacije po kojima smo već godinama prepoznati a to su Opštinska i Državna smotra recitatora, Festival „Limsko srce“, Smotru akademskog dramskog stvaralaštva i brojne druge“, kaže Ivanović.
Iako nije bilo programa za publiku u maju su realizovani brojni poslovi bitni za unapređivanje djelatnosti ustanove, ulaganje u prostor i opremu.
„Renovirali smo i uredili prostorije u prednjem dijelu zgrade, uređena je kancelarija direktora, kao i kancelarija za urednike programa i marketing , hodnik, stepenište i podest. Nakon nabavke opreme i neophodnih sredstava , stavljena je u funkciju i tehnička prostorija za tehničko osoblje Centra. renovirano je oko 300m2 prostora. “, dodaje Ivanović.
Prostorije Centra za kulturu sređene su i u drugom dijelu zgrade. Uređen je prostor za šminkernicu, atelje, klub, kancelarija…Direktorica je naglasila da se pod unapređenjem djelatnosti smatra i ulaganje u prostor, opremu i druga sredstva neophodna za obavljanje djelatnosti. Ona je podsjetila da je prije dvije uređena spoljašnjost zgrade.
Početkom juna u prostorijama Centra, je po riječima direktorice, uz poštovanje epidemioloških mjera održano književno veče „Skrivena ljepota ožiljaka“, povodom konkursa za najbolji literarni rad, zatim promocija knjige „Nevjerna vremena“ autora Stanka Grubovića i javna tribina „ Neka bude borba neprestana“.

Foto:Arhiva


„Ono što posebno želim da naglasim da je u organizaciji Centra za kulturu održana i promocija knjige Episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija „ Svjetlost svijetli u tami“, promocija je održana u Vladičanskom domu bez prisustva publike. Održane su još i promocije knjiga „Književne određnice“ Miloša Vulevića, „Jesam li živ, Bože“, autora Vlajka Ćulafića. Bili smo izdavači knjige Velimira Ralevića, „Javke iz samoće“ kao i dva broja časopisa „Tokovi“, dodaje Ivanović.
Izmijenjene okolnosti učinile su da ove godine ne bude održana ni svečana sjednica povodom Dana opštine, kao ni brojni sadržaji predviđeni u okviru Beranskog kulturnog ljeta.
„Bili smo prinuđeni da smanjimo programe planirane u okviru Beranskog kulturnog ljeta, a koncerti i promocije knjiga održani su bez prisustva publike. IX Međunarodna umjetnička kolonija održana je u Kaludri, a izložba radova postavljena je u Spomen kući vojvode Gavra“, naglašava Ivanović.

Foto:Centar za kulturu


Za vrijeme pandemije jedino je, koliko su to okolnosti dozvoljavale, normalno radila biblioteka. Od marta mjeseca fond biblioteke je obogaćen sa preko 150 novih naslova, prilikom čega se vodilo računa da to budu aktuelni naslovi, kod nas i u regionu.
Iako je dosta toga urađeno u nimalo lakom periodu koji je za nama , Ivanović kaže da će već početkom nove godine krenuti sa održavanjem programa , uz poštovanje mjera koje budu na snazi. Uželjeli su se, kako kaže publike, a i ona njih.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još