Legat Miomira Miša Popovića sačuvan za nove generacije

 Legat Miomira Miša Popovića sačuvan za nove  generacije

Jedan od najvrednijih legata koje posjeduje Polimski muzej je legat Miomira Miša Popovića, koji broji oko 200 umjetničkih radova. Zbog lošeg stanja u kom se nalazio veliki broj slika, stručni radnici Polimskog muzeja odlučili su da u tri faze konzerviraju sve slike koje zahtijevaju konzervatorsko – restauratorski tretman.

Foto:Polimski muzej

„Ove godine je uspješno realizovana prva faza , konzervirane su 22 slike sa najvećim oštećenjem, a konzervaciju istih finansirala je Opština Berane. Plan je da u naredne dvije godine budu konzervirane, restaurirane i uramljene sve slike, a za koje je muzej prethodno obezbijedio adekvatan smještaj. Glavni cilj ustanove je da se slike zaštite od daljeg propadanja, a samim tim da se njihovim uljepšavanjem i uramljivanjem učine još primamljivijim za posjetioce, kao i da se dodatno oplemeni naš izložbeni prostor i same slike kao dio stalne postavke“, kazala je direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić

.Miomir Mišo Popović ,  rođen je 1929. u Priboju. Dio života je proveo u Beranama , to je i razlog što je bogat legat umjetničkih radova želio da podario upravo svom zavičaju. Ostavio je neizbrisiv trag, a samim tim i obavezu da muzej o legatu na adekvatan način vodi računa, čime se na neki način odaje počast i iskazuje neizmjerna zahvalnost na vanremenom i neprocjenjivom poklonu koji nam je dao . Popović je najveći dio života proveo u Parizu gdje je bio izuzetno priznat.

Foto:Polimski muzej

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još