Nada Matović: Uspjeh je zagarantovan ako nešto radimo srcem

 Nada Matović: Uspjeh je zagarantovan ako nešto radimo srcem

Nada Matović iz Berana, ovih dana objavila je drugu zbirku poezije „Sunčani život“, pisanjem poezije i kratkih misli bavi se još od početka srednje  škole. Kaže da su njeni radovi uvijek bili pohvaljeni, pa je odlučila da se posveti poeziji. Svojim pjesmama osvajala je brojne nagrade kako u državi, tako i u inostranstvu.

“ Iako je život nepredvidiv, uspjeh je zagantovan ako nešto radimo srcem. Književnost je moja prva ljubav , ona predstavlja neki moj unutrašnji dragulj koji samo treba njegovati“, kaže Nada.

Profesorici Latinki Kljaić, duguje zahvalnost jer joj je pomogla da počne da razvija i njeguje svoj talenat,koji je preprastao u jednu veliku ljubav.

Nada kaže da inspiraciju pronalazi u svakom trenutku, nisu joj potrebne neke posebne teme, teme dolaze same od sebe, a najčeće teme koje obrađuje su ljubav, problematika života, položaj žene.

„Moj pjesnički uzor je Petar Petrović Njegoš, neke pjesme u ovoj zbirci posvećene su baš njemu, pisala sam i o položaju žene u društvu, Manastiru Ostrog. U knjizi se govori o ljubavi, prihvatanju života, sa svojih 24 godine, zahvaljujući književnosti dotakla sam polja unverzuma. Pronalazeći slobodu izražavanja i misaonu samouvjerenost“, dodaje Nada.

Ona kaže da je njena druga knjiga zamišljena tako da pomogne čovjeku da se što bolje snađe u svim životnim situacijama i da se od prve razlikuje po tome što je sazrela kao pjesnik.

„Zbirka pjesama ,,Sunčani život’’ od moje prve zbirke se razlikuje u tome što sam u ovoj zbirci negdje po mom mišljenju još više sazrela kao pjesnik, a moja prošla zbirka označavala je moj prelazak iz stvarnog svijeta u svijet imaginacije, kao da sam se tada tek rodila, dok sada živim u tom svijetu, sjedim na toj stanici i čekam reakciju, reakcija dolazi“, priča Nada.

Ova mlada ambiciozna djevojka kaže za sebe da je borac za pravdu i da je upravo to bio razlog da studira Pravni fakultet.

“ Od malena sam bila neko ko mrzi nepravdu pa eto zato i studiram Pravo, osoba sam sa invalidetom, pa sam zbog toga nailazila na mnogo nepravde, zato ću se i truditi da moja poezija ujedini svijet“, dodaje Nada.

Kaže da što više čita i piše postaje sve veći “ knjigoljubac“, „ja bez poezije ne bih bila ja“.

Nadine pjesme prevodjene su na mnoge jezike, a na svim jezicima lako pronalaze put do nečijeg srca.

Nada mladima poručuje da slijede svoje snove i da prihvate sve što je od Boga, kako bi učinili svoj život ljepšim i da se okrenu poeziji i čitanju jer će tako obogatiti svoj život.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još