Joksimović: U trenutku razlivanja boje preko papira sloboda upravlja mojim stvaranjem

 Joksimović: U trenutku razlivanja boje preko papira sloboda upravlja mojim stvaranjem

Poput ptica, koje su česti motivi na njenim slikama i fotografijama, riječi lako lete kad razgovor vodite sa mladom i zanimljivom umjetnicom, kakva je naša sagovornica Julija Joksimović. U svakoj riječi osjeća se toplina, ljubav oboji njene opise a staze Julijinog djetinstva toliko su živopisno opisane da imate osjećaj da dok priča hodate kroz Jugovine. Julijine su riječi lijepe poput njenih slika , jedinstvene poput njenih fotografija.

Foto:Privatna arhiva

„Berane je moj rodni grad, a Jugovine mjesto gdje se rodila moja ljubav prema prirodi. Tu sam odrastala okružena planinama, šumom, livadama… Uz knjige, poeziju, olovku i papir u ruci, duge šetnje i istraživanja. Bile su to godine u kojima se slobodno vrijeme provodilo napolju, uz igre, maštu i razvijanje kreativnosti. Trenuci koji su me fascinirali još u ranom djetinjstvu, stvarali su osjećaje koji su se morali zabilježiti. Kotlina u kojoj je tinjalo Berane, ostajalo je iza mene, a uspomene uvijek vraćale gore, Jugovinama. Odatle se pružao najveličanstveniji pogled na Berane okupano gustom maglom, čineći šetnje kao da su po oblacima. 

Foto:Privatna arhiva

Tu su nastajali prvi crteži, ali i prve fotografije, u najranijim godinama djetinjstva. Najviše me je privlačila grafika i crno bijeli svijet, a posebno portreti i nijansiranje sjenki. 

Foto:Privatna arhiva

Voljela sam, a i danas volim da stvaram u samoći, tako da su samo najbliži znali za moje radove. Prepuštala sam se uporedo svijetu sjenki, fotografija i boja. Prolazile su godine dok ljudi oko mene i profesori nisu počeli da primjećuju talenat. Tako je došlo do izlaganja radova u beranskoj gimnaziji, gdje sam shvatila da moja umjetnost nije samo moja, već nešto što izaziva emocije i kod drugih ljudi. 

Foto:Privatna arhiva

Fotografija je dolazila paralelno sa crtanjem. Crno bijele fotografije budile su inspiraciju da crtam, jer mi je svijet sjenčenja i kontura kroz te fotografije dočaravao mirise, živote i borbu prošlih vremena, zaokupirao moje misli… Sve vrijeme sam, ustvari, žarko željela da zabilježim svaki trenutak vremena u kom živim. 

Foto:Privatna arhiva

Uz ljepote sjevera Crne Gore i mog sela rasla je strast za čuvanjem trenutaka i detalja koje sam primjećivala. Kada sam dobila prvi aparat, analogni, sve je to postalo moguće -bilo da su to kapi rose na detelini ili paukova mreža u mrazu, neobični cvjetovi i bube, fotografijom preneseni miris kišom nadojenog lišća šume, zimska jutra puna snijega koja čine bajku, šum vjetra i kapi kiše. Kasnije je analogni svijet prerastao u digitalni, ali strast ka analognoj fotografiji nikad nije nestala. Potom je nastupio period kada sam počela intenzivnije da se bavim fotografijom, a ona je probudila želju da se vratim crtanju, sa još većim zanosom.

Foto:Privatna arhiva

Inspiracija za fotografije i slikanje dolazi sa raznih strana. Obično u trenutku fotografisanja zamišljam i slikovni rad. Kroz fotografiju dijelim momente svojih emocija, svijeta oko nas. Fotografija sa emocijom je ona koju najviše volim. Dobru fotografiju ne vezujem za kvalitet već sadržaj, pa me uvijek prije privuče moć trenutka više nego dugo namještan kadar. Da gledajući fotografiju čuješ kako lupnu krila ptice – e to je za mene fotografija, dočaran trenutak, zvuk, osjećaj! U umjetnosti, fotografiji kao i pisanju vidim ono što se jednom riječju može opisati kao: sloboda. Nju sam najviše pronašla u tehnici akvarela. U trenutku razlivanja, raspršivanja pigmenta boje preko papira, sloboda upravlja stvaranjem…

Foto:Privatna arhiva

Svojom umjetnošću želim da širim ljubav i povezanost sa prirodom, da privolim posmatrače da usmjere pažnju na ljepote oko nas, na životinje, rijeke, šume, biljke, ptice… Svijet je sklon promjenama, a na nama je da damo sve od sebe da čuvamo prirodu i njene ljepote i da budemo ponosni što smo dio nje, ne narušavajući je.

Foto:Privatna arhiva

Izložbe mojih radova ćete uvijek naći kod istinskih zaljubljenika u prirodu i njene ljepote, bilo da je to zid njihovog doma, radnog prostora ili mjesta na kojima već nekoliko godina imam stalne postavke, gdje uz prijatan ambijent i kafu možete na miru uživati u trenucima uhvaćenim na slikama“, zaključuje Julija.

Foto:Privatna arhiva
Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još