Završen projekat „Zelena avantura“

 Završen projekat „Zelena avantura“

Izvor: Savez izviđača Crne Gore

Savez izviđača Crne Gore održao je završnu konferenciju projekta „Zelena avantura“ koji je podržan od strane UNICEF-a. Konferencija je bila idealna prilika da sumiraju sve ono što su kroz ovaj projekat uradili u prošloj godini, ali i na početku ove.

„Inicijalni plan projekta je izgledao potpuno drugačije i u sebi je sadržao druženje i interakciju između djece u 11 crnogorskih opština. Međutim, pandemija izazvana korona virusom nas je spriječila da realizujemo plan. Tada smo pokazali da „Budi spreman“ nije bez razloga naš moto pa smo preselili aktivnosti na internet, kako bi na što bolji način prišli našim članovima i upotpunili im vrijeme koje su morali da provode zatvoreni u svojim kućama“, piše u saopštenju SICG.

Tako je organizovana online izviđačku ligu, koja je obilovala izazovima koje su takmičari sa zadovoljstvom ispunjavali i slali im snimke.

„Nakon online lige realizovana je aktivnost „Zakorači u avanturu doma“ u sklopu koje smo imali blog postove naših članova, izviđačke izazove, zoom družionice, ali i emisiju „Izviđački fenjer“ u kojoj smo imali priliku da ugostimo: Nikolu Vučevića, Dejana Dedovića, Predraga Vučkovića, Nadu Drobnjak i druge. Uz sve to sproveli smo i istraživanje o radu SICG sa uzorkom od preko 500 ispitanika iz cijele zemlje. Kao finalnu fazu aktivnosti imali smo kviz kojim smo nagradili najaktivnije učesnike izazova“, navode iz Saveza izviđača.

Kako se situacija sa pandemijom nije smirivala, sve planirane aktivnosti morali su ili da otkažu ili da ih sprovedu online. Tako su realizovali Nacionalni eko-kviz u kojem je učestvovalo 176 djece iz 19 crnogorskih opština.

„Na kraju projekta sproveli smo istraživanje o mentalnom zdravlju mladih u vrijeme pandemije. Ovo istraživanje obuhvata uzorak od 588 mladih. Istraživanje je pokazalo da 32, 1% mladih nije moglo da praktikuje svoje hobije u poslednjih pola godine. Alkohol je prvi put probalo 12,2% mladih, dok je duvanske proizvode po prvi put probalo 8,8 % mladih. Kada se uđe u detaljniju analizu, mladi koji nisu mogli da praktikuju hobije, ili su probali duvan i alkohol po prvi put imaju više rezultate na anksiozno-depresivnoj skali. Zabrinjavajuć je podatak da se 49,1% mladih osjeća loše češće od jednom nedeljno, dok uporedna statistika iz zemalja EU govori da su rezultati u tim zemljama oko 20%“, stoji u saopštenju.

Kako bi podaci istraživanja bili dostupni svima, kreirali su brošuru sa već pomenutim, ali i ostalim dobijenim podacima, na kojoj je radio psiholog Boško Ilić zajedno sa timom stručnjaka. Brošura je dostupna na sledećem linku: BROŠURA – Mentalno zdravlje mladih u Crnoj Gori (yumpu.com)

„Dobijeni podaci pomogli su nam da osmislimo pitanja i realizujemo četiri podkasta na temu mentalnog zdravlja, pa je „Izviđaki fenjer” ugostio psihologa Boška Ilića, psihološkinju Jelenu Marković i četvoro mladih izviđača koji su nam iz ugla svoje generacije govorili o mentalnom zdravlju mladih. U posljednjoj epizodi podkasta, gostovao nam je direktor Instituta za javno zdravlje, dr Igor Galić koji je svojim stavovima dao pečat na već pomenutu temu“, ističu iz Saveza izviđača.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još