Vuković: Očekujemo da Vlada ne donosi odluke preko koljena

 Vuković: Očekujemo da Vlada ne donosi odluke preko koljena

Foto: FOS Media

Ukoliko kod članova nove vlade postoji drugačiji stav u odnosu na neku od odluka iz prethodnog perioda, očekujemo da nas o tome zvanično informišu i da kroz konstruktivan dijalog dođemo do najboljih rješenja, kaže Ivan Vuković, gradonačenik Podgorice, za Dan odgovarajući na pitanje da li ima bojazan od najavljenih revizija odluka i uredbi bivše vlade, onih koje se tiču Glavnog grada.

“Apsolutno ne postoji razlog za bojazan u tom smislu. Međutim, ono što čudi jeste način komunikacije u vezi s tim. U pitanju su previše ozbiljne stvari da bi se “prelamale preko koljena” i saopštavale putem medija”, rekao je Vuković Danu.

Vuković kaže da se nada korektnoj saradnji s novom vladom, budući da je po prirodi stvari Vlada najznačajniji partner Glavnog grada.

“Ukoliko, kao što je to bio slučaj u proteklom četvorogodištu, budemo fokusirani na interese stanovnika Glavnog grada, ne očekujem nikakve probleme u tom smislu. Navešću samo nekoliko projekata čija realizacija zahtijeva blisku saradnju između uprave Glavnog grada i Vlade Crne Gore nastavak izgradnje Bulevara Vilija Branta i izgradnja bulevara u Gornjoj Gorici, zašta će Grad uskoro stvoriti sve neophodne pretpostavke; izgradnja osnovne škole u Tološima, za koju je Grad obezbijedio izuzetno vrijednu donaciju; izgradnja novog objekta Urgentnog centra koju smo konkretno podržali kroz obezbjeđivanje stambenih jedinica za dvije porodice koje stanuju u krugu Kliničkog centra, tj. na mjestu gdje bi trebalo da bude izgrađen pomenuti objekat, itd”, kaže gradonačelnik.

Možda zvuči paradoksalno, ali, kaže Vuković, svi pokazatelji govore u prilog činjenici da će ovo biti jedna od najuspješnijih godina u istoriji Glavnog grada.

“O tome, između ostalog, svjedoči i podatak da smo budžet već ostvarili u procentu većem od 100 posto, a da je realizacija kapitalnog budžeta 50 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine. Intenzivan infrastrukturni razvoj Glavnog grada je nastavljen, Podgorica je dobila mnoštvo sadržaja koji su joj nedostajali u prethodnom periodu, a sve to bez ugrožavanja stabilnosti javnih finansija. Dakle, bez obzira na epidemiološke izazove i promjenu odnosa političkih snaga na državnom nivou, uspjeli smo da realizujemo najveći dio onoga što smo planirali”, kaao je on.

U vezi s drugim pitanjem, i političkim laicima je jasno da pobjeda opozicije iz prethodnog perioda na parlamentarnim izborima nema nikakve veze sa lokalnim temama. Stoga, ne uviđamo vezu između izbornog rezultata iz avgusta ove godine i nivoa podrške nama kao gradskoj upravi. U tom kontekstu, valja se podsjetiti da je i na izborima 2016. godine, zbirno gledano, tadašnja opozicija imala značajnu prednostu odnosu na Demokratsku parti ju socijalista i naše tradicionalne koalicione partnere, a da smo mi, manje od dvije godine nakon toga, u Podgorici osvojili apsolutnu vlast”, kazao je on. .

Zbog svega što su do sada uradili i što ćemo uraditi do kraja mandata, nema nikakvu dilemu da će građani Podgorice na narednim lokalnim izborima glasati isto onako kako su glasali 2018. godine.

“To govorim jer vjerujem u njihov razum. Bez obzira na političke razlike, najveći broj naših sugrađana ipak je primarno zainteresovan za to da se u Glavnom gradu živi bolje. S obzirom na postignuto na tom planu, nemam dilemu da ćemo vršenje vlasti u Podgorici nastaviti i nakon maja 2022. Godine”, poručio je on. .

Kaže da u gradskoj upravi nijesu zadovoljni izgledom centra grada i, u tom smislu, nema dilemu da dijele utisak najvećeg broja naših sugrađana.

“Osnovni preduslov da bi se stanje popravilo predstavlja izgradnja velike podzemne garaže ispod Trga nezavisnosti, odnosno rješavanje problema saobraćaja u mirovanju. Na taj način stvorile bi se pretpostavke za ekonomsko oživljavanje centra grada i njegovo pretvaranje u zonu za pješake i bicikliste, po uzoru na velike evropske gradove. Ka realizaciji tog plana vode dva puta jedan bi značio kreditno zaduženje Glavnog grada, što zbog finansijske situacije želimo da izbjegnemo, a drugi podrazumijeva javno-privatno partnerstvo s kompanijom koja bi izgradila podzemnu garažu i kojom bi upravljala na određeni vremenski period. Kao odgovorna gradska uprava, a imajući u vidu uporedna iskustva iz gradova u regionu i Evropi, nemamo dilemu da je drugi model mnogo bolji”, kaže Vuković.

Dakle, smatra da čine nešto što je prijeka potreba Glavnog grada i zato očekuje da će i resorno ministarstvo dati punu podršku ovoj inicijativi.

“Uostalom, bili ste svjedoci prethodnih dana da ni naši politički konkurenti nijesu doveli u pitanje potrebu izgradnje garaže ispod glavnog gradskog trga. To me je motivisalo da šefove odborničkih klubova ulokalnom parlamentu pozovem na konsultacije o ovoj temi nakon predstojećih praznika. Uvjeren sam da ćemo, u konačnom, svi stati iza ovog važnog projekta za našu Podgoricu”, kaže on.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još