Vlada da nagradi sve zdravstvene radnike

 Vlada da nagradi sve zdravstvene radnike

Iz Sindikata zdravstva ističu da Vlada i Ministarstvo zdravlja diskriminišu veliki broj medicinskih radnika odlukom da se samo nagrade 2.500 ljekara i sestara koji brinu o inficiranim građanima, iako su svi zdravstveni radnici devet mjeseci na udaru virusa i mnogi su zaraženi.

Vlada je prije tri dana usvojila Informaciju o isplati stimulacije za zaposlene u sektoru javnog zdravstva koji rade sa kovid pacijentima za oktobar 2020. u iznosu od 271.000 eura.Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić ocijenila je za Dan da nije dobra praksa razdvajati medicinske radnike, jer su u vrijeme pandemije svi u riziku da obole.“Kako specijalisti za ORL, tako i ginekolozi, kardiolozi i druge struke. Svima nama se dešava da pacijenti nemaju simptome, a na kraju se ispostavi da imaju virus korona. To sve nas dovodi u veliku opasnost i svi rizikujemo naše i živote naših porodica kako bismo liječili građane. Nesporno je da oni koji rade direktno sa kovid pacijentima treba i moraju da dobiju mnogo više za svoj trud i rad, ali kada date procentualno, onda je to velika razlika jer startnuplatu imaju različiti. Ja lično bih im dala mnogo više, a onima koji su u drugoj liniji nešto manje, ali morali bi svi da dobiju. Radnice u vešeraju iz jedne naše bolnice su mi se obraćale i smatraju da su i one u riziku. Takođe na udaru su i medicinske sestre koje rade na prijemu u bolnicama kao i svi ljekari i sestre u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, ističe Krivokapićeva.Kaže da su inficirani medicinski radnici diskriminisani, jer samo ljekari koji su članovi Ljekarske komore dobijaju novčanu pomoć, a država ništa ne preduzima da to isto obezbijedi ostalim zdravstvenim radnicima.

Svjedoci smo da je poslednjih mjeseci, a posebno zadnja dva, sve više oboljelih i među zdravstvenim radnicima. Naša angažovanost na radnim mjestima je neophodna. Mi to radimo svojski, hrabro, ne bježeći od svih zadataka koji nam se daju. Međutim, u zadnje vrijeme je veliki broj zaposlenih inficiranih kovidom i moraju u samoizolaciju zajedno sa svojim porodicama. Apelujemo na Ministarstvo zdravlja da sve zaposlene u sistemu zdravstva prepozna i da na bilo koji način iz budžeta pomogne ljudima koji su ovaj period imali oboljenje usled kovid infekcije, ne razdvajajući nikog, jer smo svi u sistemu značajna karika. Svaka pomoć u novčanom iznosu od Ministarstva zdravlja značila bi u ovom trenutku od nekog ko misli na svoje zaposlene“, kaže Krivokapićeva.Predsjednik Sindikata zdravstva iz Unije slobodnih sindikata Vladimir Pavićević kazao je za Dan da bi nadležni trebalo da donesu odluku o nagrađivanju svih zdravstvenih radnika.“Međutim, ako su sredstva ograničena, onda je razumljivo da treba nagraditi one zaposlene koji danonoćno brinu o oboljelim od korona virusa, a to su u ovoj fazi uglavnom internističke grane. Činjenica je da hirurške grane u ovoj fazi pandemije imaju manje posla“, kaže Pavićević.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još