Uz poštovanje mjera mirnije ulazimo u 2021.

 Uz poštovanje mjera mirnije ulazimo u 2021.

Budemo li se pridržavali epidemioloških mjera u 2021. godinu ući ćemo sa mnogo mirnijom situacijom kad je u pitanju novi virus korona, saopštila je za Jutarnji program TVCG virusolog iz Beograda Tanja Jovanović.

ShareimageFoto: PixabayJovanović: Uz poštovanje mjera mirnije ulazimo u 2021.Budemo li se pridržavali epidemioloških mjera u 2021. godinu ući ćemo sa mnogo mirnijom situacijom kad je u pitanju novi virus korona, saopštila je za Jutarnji program TVCG virusolog iz Beograda Tanja Jovanović.

Da li ćemo i kako ćemo ući u 2021. godinu, kaže ona, zavisi ne samo od virusa, već i od toga kako se ponašamo i poštujemo li epidemiološke mjere, piše Portal RTCG.“Virus je pristuan, živi sa nama, ako se pridžavamo epidemioloških mjera, ja očekujem da ćemo imati mnogo mirniju epidemiološku sliku krajem godine i da ćemo u 2021. ući sa mirnijom situacijom“, rekla je Jovanović.A kako će virus nestati, kaže ona, pitanje je na koje niko ne zna odgovor.“Pretpostavljam da će biti mnogo mirnija situacija u maju, kad ćemo moći da nastaviti sa našim životima“, rekla je sagovornica TVCG.Borba protiv koronavirusa zavisi ne samo od cirkulacije virusa, već i od toga kako mi stičemo imunitet. Podaci, kaže, pokazuju da je u Srbiji već oko 20 posto ljudi steklo antitijela, odnosno neku vrstu imuniteta.“To je jedna strana priča. Druga strana je da imamo na pomolu vakcinu koja će povećati kolektivni imunitet, a tada kada ga steknemo, onda smo se praktično izborili s virusom“, pojasnila je dr Jovanović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još