Udružili ideje i znanje: Rožajac i Podgoričanin vjeruju u osvajanje svjetskog tržišta

 Udružili ideje i znanje: Rožajac i Podgoričanin vjeruju u osvajanje svjetskog tržišta

Kada Rožajac Vedad Fetahović i Podgoričanin Andrija Tomić ujedine znanje i ideje onda za svijet inovacija nema brige. Naime, udruženim snagama odlučili su da pokrenu svoj start-up S4M Tehnologies, Inc koji, iako na početku, već obećava. Kažu da je u pitanju crnogorski brend sa sjedištem u SAD-u, čiji je cilj prvenstveno pomoć kvalifikovanim radnicima da efikasnije pruže usluge, a pojedincima da lakše pronađu ljude sa potrebnim vještinama za obavljanje raznih poslova.

Kako navode u razgovoru za FOS, ideju su počeli da realizuju nedavno a prvi produkt ovog startup-a je Services4me aplikacija na čijem razvoju trenutno rade.“Vedad je došao do ovo ideje, tokom svog angažmana kao terenskog inženjera u Rožajama, jer zbog četvorogodišnjeg odsustva zbog studija, nije bio upoznat sa lokalnim izvođačima radova i majstorima. Da bi došao do njihovog kontakta, morao je da se raspituje kod starijih, te mu je palo na pamet da bi bilo lakše kada bi postojala aplikacija koja bi spajala klijenta i majstora”, počinju Andrija i Vedad priču za naš portal.S obzirom da su obojica studirali u Budimpešti, Vedad master studije građevine a Andrija međunarodne odnose, bili su često u kontaktu, te su kroz razgovor došli na ideju da ne bi bilo lose da se takva aplikacija i osmisli. Nije im dugo trebalo da s riječi pređu na realizaciju.

Vedad Fetahović, Foto: Privatna arhiva

Ideja se kroz konsultacije sa potencijalnim klijentima razvijala, te danas umjesto same aplikacije, obuhvata cijelu tech kompaniju, koja će razvijati ovaj projekat kroz nekoliko faza. Dakle, inicijalno, aplikacija je trebala da se koristi u građevinskom sektoru, ali je kasnije ideja proširena da pokriva sve vrste usluga”, pojašnjavaju sagovornici FOS-a dodajući da su, pored Services4me, ključna još tri koraka.“Druga faza predviđa proširenja posla na prevoz robe i putnika, ova faza bi se zvala DnD, sa engleskog Drive and Delivery. Predviđeno je da svi šoferi angažovani u prevozu putnika, prođu provjeru kriminalnog dosijea, kako bi se obezbijedila sigurnost putnika. Dok je za ‘Delivery’ dio predviđena saradnja sa velikim trgovinskim lancima i ugostiteljskim objektima iz kojih bi vozači preuzimali namirnice ili gotova jela”, pojašnjavaju Vedad i Andrija dodajući:“Treća faza predviđa infiltraciju u tržište turizma kojom bi se ostvarila saradnja između S4M i ugostitelja. Putem naše platforme bi bilo moguće rezervisati smještaj, bukirati neku od ponuđenih turističkih tura ili unajmiti privatnog vodiča. Ova faza bi se zvala S4M – Bon Voyage. Četvrta faza koja se zove S4M – Cryptonize, planira da zvaničnu valutu aplikacije, MeCoin, uzdigne na nivo kripto valute.”Ne kriju da bi ova ideja donijela brojne benefite. Sjedište bi joj, kažu, registrovali u SAD.“Made in Montenegro’ brend je iz razloga sto su oba osnivača, kao i dosadašnji saradnici svi porijeklom iz Crne Gore, a većina zaposlenih bi bila registrovana na franšizu u Crnoj Gori, koja bi bila u vlasništvu matične kompanije u SAD. Osnivanje firme u SAD, smo izabrali iz razloga što nude benefite za novoosnovane IT kompanije, kao i olakšane saradnje sa ostalima državama, jer ciljamo da aplikaciju lansiramo na globalnom nivou”, pojašnjavaju naši sagovornici dodajući da će na ovaj način nastojati da u sistem uključe što više nezaposlenih kvalifikovanih radnika koji su zbog Covid-19, ili drugih razloga, ostali bez posla.

Andrija Tomić, Foto: Privatna

Oni će veoma lako moći da plasiraju svoje znanje i vještine na tržište, dok će klijenti, koji takođe teže da uštede što više novca, imati najbolje i najjeftnije ponude. Takođe, ovo bi mogla da bude odlična prilika za studente, koji nemaju vremena da rade puno radno vrijeme, te da odaberu svega nekoliko poslova, kada su u mogućnosti”, navode sagovornci FOS Media portala.

Cijela aplikacija je, objašnjavaju, zamišljena tako da bude veoma jednostavna za korišćenje.

“Klijent, dakle neko ko zahtjeva usluge, ne mora da se registruje. Registracija i postavljanje oglasa za posao su potpuno besplatni. Klijent u aplikaciji ima opciju da oglasi da mu je potreban neko za obavljanje određenog posla, npr. popravka mašine uz kratki opis. Pružaoci usluga vide da je neko u njihovom gradu oglasio taj posao i mogu odmah da ponude cijenu za tu uslugu. Klijentu se u aplikaciji pojavljuje ko je sve ponudio da pruži uslugu i odlučuje se za nekog od njih, na osnovu cijene i rejtinga”, pričaju Andrija i Vedad dodajući da će aplikacija biti u potpunosti sigurna i u skladu sa tim će predstaviti i plaćanje putem iste.

“Ako vam je cijena usluge npr. 20€ taj će novac u aplikaciji biti konvertovan u MeCoin. Pružalac usluga ih i tako dobija na svoj račun na aplikaciji. Pružaoci usluga mogu u bilo kojem trenutku da podignu svoj novac, jednostavnim zahtjevom u aplikaciji. Na ovaj način ćemo obezbjediti najveći stepen sigurnosti, a i postaviti kamen temeljac za realizaciju cetvrte faze ovog projekta.”

Poslje lansiranja aplikacije koja je trenutno prvi i prioritetni korak, posvetiće se ranije navedenim fazama- Drive and Delivery, Voyage i MeCoin. Svaka od njih će biti postepno razvijana i dograđivana.“Nije nam cilj da odjednom pustimo sve proizvode na tržište, već želimo da na svakom radimo sa puno pažnje i posvećenosti”, zaključuju Vedad i Andrija za kraj razgovora za FOS.Podsjećamo, Vedad je osnovne studije građevine završio u Skoplju, master u Budimpešti. Prethodno je radio kao projektant u firmi za dizajn celicnih konstrukcija u Skoplju, potom kao inženjer na gradilištu u Rožajama, a jedno vrijeme je i volontirao u Ambasadi Crne Gore u Mađarskoj. Trenutno planira da nastavi studije i upiše PhD. Sa druge strane, Andrija se pronalazi u diplomatskim krugovima te tako, kao dobitnik stipendije Vlade Republike Mađarske upisuje međunarodne odnose na ELTE Univerzitetu. Trenutno je na završnoj godini osnovnih studija, a obrazovanje planira da nastavi i u inostranstvu.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još