U SAD-u ispituju alergijske reakcije na vakcine Moderna i Fajzer

 U SAD-u ispituju alergijske reakcije na vakcine Moderna i Fajzer

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) saopštio je danas da trenutno sprovodi ispitivanje rizika od alergijskih reakcija na vakcine protiv Kovid 19, koje su napravile kompanije Moderna i Fajzer.

Rojters prenosi da će studija, koju finansira Nacionalni institut za alergije i zarazne bolesti i čiji rezultati se očekuju na ljeto obuhvatiti 3.400 odraslih dobrovoljaca između 18 i 69 godina, a oko 60 odsto učesnika biće sa istorijom teških alergijskih reakcija na hranu, ubode insekata ili imunoterapiju.

Cilj ispitivanja je da se, srazmjerno rezultatima studije o broju utvrđenih alergijskih reakcija, omogući pomoć ugroženima u roku od 90 minuta nakon vakcinacije, navodi agencija.

Rojters prenosi da je u SAD nakon imunizacije vakcinama Fajzer i Moderna zabilježeno nekoliko slučajeva alergijskih reakcija, uključujući one sistemske koje mogu da ugroze život poput anafilaktičkog šoka.

U januaru američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili da se alergijske reakcije javljaju sa učestalošću od 11,1 na 1 milion vakcinacija.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još