U Japanu će vas uslužiti robot prodavac i otkriti da li nosite masku

 U Japanu će vas uslužiti robot prodavac i otkriti da li nosite masku

Foto : NHK

Prodavnica u Japanu među svoje zaposlene ubacila je i robota, koji može da detektuje da li kupac nosi zaštitnu masku. Ovo su mjere predostrožnosti dok se Japan priprema za mogući treći talas infekcija koronavirusom.

Robot koristi ugrađenu kameru i snop lasera za mjerenje socijalnog udaljavanja kupaca kojima je  na usluzi. Robot može da se kreće po radnji i pruža kupcima usluge, kao što je pomoć da pronađu proizvod, naveli su iz Međunarodnog instituta za napredna istraživanja telekomunikacija, koji je razvio ovaj pronalazak, prenosi RTS.

Kada robot prodavac otkrije „neprikladno ponašanje“, kao što je nenošenje maske ili nedostatak socijalne distance, robot će prići kupcu i upozoriti ga.
Pronalazak robota prodavca važan je i zbog nedostatka radne snage usljed niskog nataliteta i starosti stanovništva Japana.
Iz Međunarodnog instituta za napredna istraživanja telekomunikacija u Japanu navode da „demonstracija robota koji istovremeno pruža kupcima usluge i upozorava dok se kreće u malom prostoru“ predstavlja najnapredniji pokušaj tehnološkog dostignuća u svijetu. Robot se testira u prodavnici fudbalskog kluba iz Osake.
Avatar

Portal Berane

Pročitajte još