U Beranama otkrivena bista ruskom maršalu Georgiju Žukovu

 U Beranama otkrivena bista ruskom maršalu Georgiju Žukovu

U Beranama je danas otkrivena spomen bista ruskom maršalu iz Drugog svjetskog rata Georgiju Žukovu. Spomenik su otkrili predsjednik opstine Berane Dragoslav Šćekić i ambasador Rusije Vladislav Maslenikov.

Šćekić je istakao da se na Dan heroja otkriva spomen bista najodlikovanijem maršalu u istoriji Sovjetskog Saveza i Rusije .

“Spomen bista je dar Ruske federacije Opštini Berane i njenim građanima na radost snaženje i unapređenja kulturnih i istorijskih veza naših naroda. Posebno me raduje činjenica da otkrivanjem spomenika maršalu Žukovu šaljemo jasne poruke. na ovaj način jačamo bliske prijateljske odnose između naše dvije države i šaljemo nedvosmislenu poruku slobode , antifašizma iz slobodarskih Berana” rekao je Šćekić.

On je dodao da je ovj raj uvijek bio sinonim za slobodarsku borbu i istinske vrijednosti.

„Nastavljamo našu zajedničku borbu na putu antifašizma i njegovanja tradicija i vrijednosti, vratimo na najviši nivo saradnju i prijateljstvo Crne Gore i Rusije”, dodao je Šćekić.

Prisutne je pozdravio i ambasador Maslenikov naglasivši da je general Žukov uvijek bio tamo gdje su se vodile najteže borbe.

On je u godinama rata bio oličenje prkosa pred vragom a njegovu hrabrost priznavali su i njegovi neprijatelji. On je uvijek cijenio doprinos saveznika , posebno istakavši prkos i hrabrost jugoslovenskih partizana“, kazao je ambasador Maslenikov.

Otkrivanju biste maršalu Žukovu prisustvovao je i administrator MCP i episkop budimljansko niksicki Joanikije, kao i gradonačelnik Budve Bato Carević, koji je položio vijenac.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još