Radević: U toku pripreme za zimsku turističku sezonu, u ponudi turno i freeride skijanje na Bjelasici

 Radević: U toku pripreme za zimsku turističku sezonu, u ponudi turno i freeride skijanje na Bjelasici

Foto: Ski centar Lokve

Zimska turistička sezona u beranskoj opštini još uvijek je neizvjesna zbog aktuelne epidemiološke situacije sa korona virusom. Iako niko sa sigurnošću ne može govoriti o predstojećoj sezoni iz Turističke organizacije Berane poručuju da su u toku opsežne pripreme. Direktor TO Berane, Ivan Radević kaže da se ovih dana privode kraju radovi na renoviranju planinarskog doma Suvodo na planini Bjelasici.

Foto : Privatna arhiva

„Ova destinacija savršena je za sve popularniju vrstu skijanja, turno skijanje. Među ljubiteljima prirode i sporta ova vrsta skijanja postaje jedan od omiljenih oblika kretanja tokom zime.Turno skijanje je pravi doživljaj koji uključuje kako penjanje tako i spuštanje i na taj način povezuje planinarenje i skijanje u prirodnom ambijentu. Oprema se razlikuje od one koja se koristi za klasično skijanje. Ove godine na Bjelasici pripremamo još jedan novitet „freeride skijanje“, tj. skijanje izvan uredjenih staza“, kaže Radević.

   Za planinu Bjelasicu predviđeni su i turistički obilasci Šiškog, Ursulovačkog i Ševarinskog jezera, uživanje u netaknutoj prirodi, obilasci i boravci u domaćinstvima koja su registovana za seoski turizam.

“ Ovaj kraj poseduje izuzetne potencijale i prirodne resurse za razvoj seoskog turizma,  imamo veliki broj ozbiljnih domaćinstava koja će ljubiteljima zime na selu i planini pružiti nezaboravan odmor“, dodaje Radević.

Foto: Portal Berane

Kada je riječ o planini Cmiljevici i popularnom ski centru Lokve, Radević se nada da će uskoro biti formirana nova Vlada i da će nadležni direktorat imati više sluha da riješi probleme koji su evidentni u ovom ski centru

“ Prethodna državna vlast nije imala nikakvog razumijevanja kada je aktiviranje Ski- centra „Lokve“ u pitanju. Novi vlasnik ovog atraktivnog turističko-rekreativnog kompleksa, Dejan Guberinić, uložio je značajna sredstva i pokazao da skijalište može odlično da radi. Za svo proteklo vrijeme državni čelnici su se samo deklarativno zalagali za razvoj turizma, dok su konkretni potezi izostali. Zato od nove Vlade tražimo da riješi problem vlasništva parcela na skijalištu, jer Cmiljevica može da bude turističi centar sjevernog regiona“, kazao je Radević, on je dodao da najveći problem predstavlja to što staze na skijalištu još uvijek nijesu proglašene javnim dobrom.

Iako je novi vlasnik Dejan Guberinić izvršio remont postojeće žičare, koja je sada potpuno spremna i sigurna za obavljanje predviđene djelatnosti, pripremio skijalište i počeo sa izvođenjem radova na hotelu „Lokve“ naišao je na brojne barijere.

„Nadležni državni organi nijesu omogućili upisivanje službenosti na parcelama koje se prostiru duž skijališta. Zbog toga, kao i zbog pojave korona virusa i drugih ograničavajućih faktora, dalji rad skijališta je doveden u pitanje „, kazao je je Guberinić.

Avatar

Violeta Jašović

Pročitajte još