Smeće iz Plava i Berana završilo na brani u Priboju

 Smeće iz Plava i Berana završilo na brani u Priboju

Pojas oko brane na Potpećkom jezeru kod Priboja i priobalje zatrpani su hiljadama kubika raznog otpada koji je Lim, uslijed rasta vodostaja, „pokupio“ iz Plava, Andrijevice, Berana i Bijelog Polja.

Foto: Euromost

Stupci medijskih glasila u Srbiji ovih dana su puni naslova o ekološkom genocidu u Priboju, a mediji pišu da se u Potpeć donese čak 40.000 kubika plutajućeg otpada iz Crne Gore. Povodom ove ekološke katastrofe oglasila se i NVO Euromost, koji navode da je smeća u Priboju toliko da se ne vidi površina jezera.“Tu se nakupilo sve što ljudima nije potrebno od Plava u Crnoj Gori do pribojske hidrocentrale. Mnogi su zbog toga Potpećko jezero prozvali plutajućom deponijom. Ipak, najveći zagađivač je deponija Stanjevine kod Prijepolja, koja se nalazi uz samu rijeku Lim“, navode iz Euromost-a. Predsjednik ekološkog udruženja Jastreb iz Priboja Siniša Laković kazao je da smeće dolazi iz pravca Crne Gore.“Ima tu zamrzivača, frižidera, televizora, dio mrtvačkog sanduka, guma. Dosta ima i drvnog otpada“, opisuje Laković situaciju. Prema njegovim riječima, ako se ovako nastavi buduće generacije biće uogromnom problemu.“Srbija je u sredini problema, a tri države (Srbija, Crna Gora i BiH) treba da se dogovore oko sređivanja deponija koje du na obali rijeke Lim“, navodi on. Iz NVO Euromost, pak, ističu da se čišćenjem nagomilanog otpada u Priboju neće riješiti ovaj problem, dok se god u Crnoj Gori ne zaustavi nekontrolisano odlaganje otpada.Situacija je posebno kritična na području Bijelog Polja, kroz koji prolazi Lim i gdje se najviše nekontrolisano odlaže razni otpad.Prema njihovim riječima, problem se može riješiti samo kaznenim mjerama i sprovođenjem zakona, gdje se moraju uključiti sve inspekcije.“Svaka akcija čišćenja obale Lima je bila uzalud. Koliko se god očisti, ubrzo se na istim ili drugim mjestima opet nelegalno odlaže razni otpad“, žale se iz Euromosta.

Podsjetimo, ova NVO je području Bijelog Polja registrovala čak 42 velike deponije.Takođe je registrovala 5.000 kanalazicionih izliva u ovom gradu koji se ispuštaju u rijeku Lim.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još