„Smanjimo tenzije i izbjegavajmo svaki vid provokacija“

 „Smanjimo tenzije i izbjegavajmo svaki vid provokacija“

Foto: Gov.me

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović apelovao je danas da se smanje ukupne tenzije u društvu, navodeći da Crnu Goru čeka teška godina i mnogo važnih odluka, prenosi Mina. 

On je nakon konferencije Građanske alijanse Nacionalna “Izazovi za transparentno, efikasno i odgovorno pravosuđe” kazao da se nova Vlada trudi da bude što efikasnija i da je odmah počela sa radom, što pokazuje da postoji jedna nova energija.

Odgovarajući na pitanje novinara da li proslave koje su bile organizovane u nekoliko gradova vidi kao proslavljanje nove Vlade ili kao provokaciju ka nekim manjinama, Abazović je naveo da je uvijek srećan kad se ljudi raduju, ali da to ne treba da bude na štetu nekog drugog.

On je apelovao na građane da maksimalno sačuvaju dostojanstvo i izbjegnu svaki vid provokacija ukoliko žele da pomognu novoj Vladi.

Abazović je pozvao na poštovanje epidemioloških mjera koje su i dalje na snazi i kazao da će sjutra vjerovatno biti donešene nove.

„Moj je apel da smanjimo malo ukupne tenzije u društvu. Čeka nas jedna teška godina i puno važnih odluka. Čekaju nas stvari u vezi sa stabilizacijom ekonomije. Mislim da to treba da bude prioritet svih građana“, rekao je Abazović.

Komentarišući najavu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića da će Specijalno državno tužilaštvo ispitati da li je bilo pokušaja političke korupcije u njegovom slučaju, Abazović je kazao da očekuje da se sa Katnićem vidi ove sedmice i da nema ništa protiv da sa njim podijeli neka razmišljanja na tu temu.

„On neka apsolutno radi svoj posao“, naveo je Abazović.

On je dodao da će nakon stupanja na novu dužnost, osim sa Katnićem, obaviti razgovore sa direktorima policije i Agencije za nacionalnu bezbednost, vrhovnim državnim tužiocem i, kako je naveo, vjerovatno još nekim važnim instancama vezanim za bezbjednosni sektor.

Abazović je kazao da je u potpunosti saglasan sa stavom nove ministarke odbrane Olivere Injac u vezi sa Sinjajevinom.

„To smo obećali građanima, naravno da će i Vojska Crne Gore (VCG) trenirati kao i sve druge vojske u svijetu. Mi želimo da vratimo ugled VCG i obaveza nove ministarke odbrane će biti da radi na tome da Vojska i Ministarstvo odbrane zaista postanu organ koji će se prepoznavati po velikom respektu“, naveo je Abazović.

On je rekao da je prva sjednica Vlade, između ostalog, posvećena imenovanjima vezanim za Komisije koje treba da počnu da rade i generalnog sekretara Vlade.

„Biće tu jedna informacija oko izbora glavnog pregovarača“, dodao je Abazović.

Reforma pravosuđa biće naporan posao

Abazović je na današnjoj konferenciji GA kazao da je reforma pravosuđa jako značajna i saglasan e da će to biti naporan posao.

„Ovo su porođajne muke demokratije. Obećali smo borbu protiv korupcije, ali o rezultatima ćemo pričati nakon izvjesnog perioda.  Moramo da upremo prst u ljude koji stoje na putu pravosuđa u Crnoj Gori“, poručio je on. 

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još