Simon vojaž ukinuo sve autobuske linije

 Simon vojaž ukinuo sve autobuske linije

Foto: Dan

Uprkos brojnim upozorenjima i zahtjevima radnika preduzeća za prevoz putnika Simon vojaž, u čijem se sastavu nalazi autobuska stanica u Beranama, još nije ništa urađeno po pitanju rješavanja nagomilanih problema u toj firmi i uspostavljanja odgovarajućeg međugradskog saobraćaja. Naprotiv, stanje se iz dana u dan pogoršava, a od nedavno je prevoznik ukinuo sve linije na kojima je u minulom periodu prevozio putnike, piše Dan.

Zaposleni u tom preduzeću tvrde da je sadašnje stanje izazvano neprofesionalnim i neodgovornim odnosom menadžmenta Simon vojaža i da se zbog toga firma našla pred potpunim kolapsom.

“U ovom slučaju trpe i radnici i građani, mi zbog neisplaćenih potraživanja i uskraćivanja prava na rad, a građani zbog činjenice da je autobuska stanica praktično zatvorena i da nema javnog međugradskog prevoza. To izaziva pravu pometnju jer su putnici ostavljeni da se snalaze kao sami znaju i umiju. Pravo je čudo da u takvim okolnostima nema reakcije nadležnih institucija koje ništa nijesu uradile da se sadašnja situacija razriješi na odgovarajući način”, kazao je jedan od radnika Asmir Nikšić.

Da su međugradske imeđunarodne linije zaista ukinute potvrdio je juče u izjavi za Dan i Mehmed Meša Adrović, koji je godinama bio izvršni direktor Simion vojaža i koji ujedno obavlja funkciju predsjednika Skupštine opštine Petnjica. Međutim, on je kazao da stanje nije alarmantno i da će preduzeće biti konsolidovano čim prođe pandemija izazvana pojavom koronavirusa.

“Tačno je da su linije ukinute, jer je svaki rad u trenutnim okolnostima postao nerentabilan, a i rizičan. Mi ne želimo da, prevozeći putnike, ikoga izlažemo opasnostima. Ujedno, putnika je zbog pojave korone sve manje. Siguran sam da će se stanje popraviti čim epidemija prođe i da će naše preduzeće, i pored određenih poteškoća ponovo biti na usluzi građanima”, naglasio je Adrović.

Sa druge strane, radnici, koji štrajkuju više od pet mjeseci, tvrde da preduzeću nema spasa i da izjava Adrovića ne odslikava pravo stanje.

“Adrović je uništio firmu. Sve je rasprodao, a nas ostavio bez hljeba. Firma treba da ide u stečaj, jer ima ogromna dugovanja. Preduzeće se godinama suočavalo sa kriminalnim i koruptivnim radnjama. Ovo je posao za policiju i tužilaštvo”, naveli su radnici, dodajući da im se u prosjeku duguje više od 20 plata, te da im, između ostalog, doprinosi za penzijsko i zdravstveno osiguranje nijesu uplaćivani dvije godine.

Adrović sumnja u autentičnost krivične prijave

Mehmed Adrović je 2005. godine, zajedno sa državljaninom Luksemburga Simonom Bernardom, privatizovao nekadašnju moćnu beransku kompaniju Jugoprevoz i imenovao je kao Simon vojaž. Simon Bernard je nedavno preko svog advokata u Crnoj Gori podnio krivičnu prijavu protiv Mehmeda Adrovića kojom ga tereti za zloupotrebe u poslovanju i falsifikovanje njegovog potpisa na službenim dokumentima. Adrović ističe da iz tužilaštva nije dobio nikakav poziv i da sumnja u autentičnost pomenute prijave.

“Sa Simonom imam odlične odnose i on bi me sigurno zvao da ga bilo šta interesuje oko preduzeća. Uostalom, zbog čega prijava, kad su dosadašnje kontrole utvrdile da nije bilo nezakonitosti u poslovanju”, naveo je Adrović.

Avatar

Portal Berane

Pročitajte još